Петков, Пашата и Лена в скандал за фалшификация

Журналистическо разследване на сайта „Биволъ“ твърди, че Кирил Петков е влязъл във властта като министър на икономиката в служебно правителство в нарушение на закона.

Според изнесените данни подписите под документ, уверяващ, че той вече не е член на ръководството на неправителствената организация „Да запазим Корал“, са фалшифицирани от адвокат Лена Бориславова. По случая ДАНС е сезирала прокуратурата, а МВР води разследване.

Къде е проблемът? 

Чл.19 ал.7 на Закона за администрацията указва, че премиерът, министрите и зам.-министрите не могат да са членове на орган на управление или контрол на юридическо лице с нестопанска цел, търговско дружество или кооперация.

Според журналистическото разследване, когато се е готвел да встъпи в длъжност Кирил Петков още е член на УС на сдружението „Да запазим Корал“ и това налагало спешни действия.

През уикенда сайтът „Биволъ“ публикува документи, за които твърди, че са съставени с фалшив подпис на председателя на „Да запазим Корал“ Атанас Русев. Първият – пълномощно, с което Лена Бориславова може да се разпорежда с делата на сдружението. Останалите – протокол от заседание, на което се взима решение за освобождаване на Кирил Петков от УС и назначаване на негово място на лицето Мартин Драгулев, и декларация за истинност, отново с подписите на Атанас Русев.

Документите са били входирани в Агенцията по вписванията с електронен подпис на адвокат Лена Бориславова. Оттам са поискали допълнителни документи, като списък на присъствалите на заседанието. Именно там, според разследването, са били фалшифицирани още подписи. Обвиненията са сериозни, тъй като за съставяне на неистински официален документ според НК наказанието е лишаване от свобода до 3 години.

Пред  БНР Русев заяви, че освен Бориславова в съставянето на документи с невярно съдържание е замесен още едно знаково лице на ПП – бившият председател на НС Никола Минчев.

По думите му прокуратурата е сезирала МВР и вътрешното министерство е разследвало случая 8 месеца. Но и тук има странности, твърди Русев.

Бориславова не отговори на опитите ни да се свържем с нея. Вчера пред bTV тя даде уклончив отговори.

Никола Минчев отрече да е замесен в казуса.

„Ако ме бяха попитали колегите Ви от „Биволъ“, щях да им кажа същото“, заяви той пред БНР.

В предаването на БНР „Неделя 150“ Кирил Петков заговори за компроматна война.

От днес сагата се разклони в нова посока. Във Facebook страницата си Кирил Петков пише, че е познавал Атанас Русев като кайтист и активист на каузата на плаж Корал, но разбрал, че той има друго лице през 22-ра година.

Тогава като премиер заедно с Лена Бориславова предал списък от 19 лица на тогавашния главен прокурор, в който фигурирал и Румен Николов-Пашата – „един от водещите фигури на СИК и приятел и съдружник в много начинания на Бойко Борисов“, твърди Петков.

В същия ден Русев му звъннал ядосан и му казал, че не е трябвало да слага Пашата в този списък. Петков му отговорил, че е станал премиер, за да промени дълбоката държава и точно този човек трябвало да бъде разследван. Русев му затворил телефона, а после се обадил на бащата на Кирил Петков и също му крещял.

„Кой реално е Атанас Русев и на чии интереси служи, Кой го активира в този добре готвен, по предварителен сценарий, скандал точно в този момент“, завършва Петков.

На 9 февруари парламентът прие да бъде забранено всякакво строителство в 500-метрова зона около черноморските плажове Иракли, Карадере и Корал. Вносители на промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие бяха лидерите на партиите от управляващото мнозинство Кирил Петков, Бойко Борисов, Христо Иванов и Делян Пеевски.

Разглеждането на законопроекта беше включено като извънредна точка в дневния ред. Борисов каза, че законът е приет по молба на Кирил Петков. От опозицията обвиниха управляващите в лобизъм и по време на дебата многократно беше зададен въпросът – защо са избрани точно тези 3 плажа, а е отхвърлен предложеният от партия „Възраждане“ списък с още 41, на които да се осигури същата закрила.

Междувременно стана ясно, че в Софийска районна прокуратура има образувано разследване по отношение на сдружение „Да запазим Корал“, разпитани са десет свидетели, очаква се изготвянето на съдебно-графическа и техническа експертизи.

След изготвянето на експертизите наблюдаващият прокурор ще прецени как да продължи разследването и дали ще бъдат повдигнати обвинения за участие в документни и други престъпления.

Досъдебното производство е образувано на 11 август м.г. по сигнал от А. Р., председател на Управителния съвет (УС) на Сдружение „Да запазим Корал“, в Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). То е за това, че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л. Б. по електронен път до Агенция по вписванията, изискуемо по силата на Търговския закон за удостоверяване на обстоятелства – освобождаване на К. П. от длъжността член на УС на Сдружение „Да запазим Корал“ и избирането на негово място на М. Д. Като същото следва да е извършено на заседание на Общото събрание на Сдружението, за което се твърди, че е проведено на 6 май 2021 г.

В хода на разследването са установени данни за извършване и на други документни престъпления – съставяне и използване на неистински документи, представени пред Агенция по вписванията, отбелязват от прокуратурата.

Четете още

Избор на редактора