4.3 C
София
неделя, 27 ноември, 2022

Петков: Радев да наложи вето, ако промените в Изборния кодекс минат

Според Кирил Петков президентът трябва да наложи вето, ако промените в Изборния кодекс минат през гласуване в пленарната зала. Съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ коментира темата пред журналисти. Той се включи в протеста пред Народното събрание срещу промените в кодекса и по-специално срещу връщането на хартиената бюлетина.

Според мен, ако мине през зала, вето е най-малкото, което се очаква от президента, коментира Петков.

Ако не наложи вето, това отново ще е позиция, която ние не бихме подкрепили. Така че ветото би трябвало да се очаква, ако се стигне дотам, посочи още той.

Според Петков трябва да се премахнат няколко опорки. „Първата опорка на Борисов е, че едва ли не тези машини са някакви машини, за които той не знае. Това са машините на Борисов. Според мен българският Мадуро е Борисов, защото българският Мадуро Борисов е избрал тези машини“, каза още съпредседателят на „Продължаваме Промяната“. Второто – не е нормално да казваш „ние сме и за хартиена бюлетина, и за машини“, но да премахнеш Обществения съвет, да премахнеш всички други неща в средата на нощта, каза още Кирил Петков.

Той попита в коя нормална държава Изборният кодекс се променя след полунощ. Петков предложи в парламента да се създаде временна комисия за промените в изборното законодателство, в която да се проведе дебат. „Тяхната истинска цел не е да има честни избори. Тяхната истинска цел е да подменят вота на българските граждани, да го направят тихо, да го направят в късните часове на деня, но ние няма да им го разрешим“, допълни той.

Кирил Петков заяви, че ГЕРБ ще направят истинска крачка назад, когато оттеглят своите предложения.

Съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ добави, че в сряда тяхната парламентарна група ще влязат в пленарната зала, за да предложат създаването на тази комисия. „Ако откажат и тази комисия за гласуване, това означава, че всички български граждани ще са наясно, че никой не иска да говори за честни избори. Искат да откраднат честния вот на българите“, посочи той.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини