Петков: С парите от „Капитан Андреево“ можем да построим 25 болници

Всяка година от контрола на храните на „Капитан Андреево“ в държавата могат да влизат 50 милиона лв. С тях за 10 години могат да се построят 25 болници. Това написа във фейсбук профила си Кирил Петков.

„С всеки оставащ час от нашето управление си връщаме обратно граничния контрол.  Работим усилено, за да възстановим върховенството и силата на закона, икономическия просперитет и икономическа стабилност в България, контрола върху качеството на храната и възстановяването на здравето на българските граждани“, коментира премиерът в оставка.

Той припомня, че по покана на правителството на „Капитан Андреево“ е извършен одит от Европейската Комисия. В продължение на 4 дни, по 12 часа на ден, пункта бе одитиран от експерти на DG SANTE, чиито окончателен доклад ще бъде публикуван през есента. Петков апелира това да стане възможно най-скоро.

„По предварителни данни одиторите са констатирали множество нарушения в предишните практики, които повдигат редица въпроси. Например разрешавани ли са през последните 10 години недопустимо високи нива на пестициди във вносните плодове и зеленчуци? По последни изчисления количествата плодовете и зеленчуците със завишено съдържание на пестициди, които са достигали до масата на гражданите в България и Европа, са били до 7 пъти по-големи от сега. За последните 10 години причинените парични загуби и пропуснати ползи за държавата са оценени на поне 250 милиона лева“, пише още в социалната мрежа Петков.

Той е категоричен, че благодарение на екипа и усилията на правителството в лицето на БАБХ и министерство на земеделието, контролът на храните е върнат на държавата. По думите му, вече може да „гарантираме високо ниво на безопасност на храните за българския и европейския потребител, които отговарят на същите стандарти на контрол, както на всяка друга европейска граница. Това значи по-здрави български деца и граждани“.
Така, благодарение на усилията на правителството, оттук нататък в държавата ще влизат допълнително почти 50 милиона лева на година. „Отне ни само 6 месеца, за да постигнем всичко това“, пише премиерът в оставка. Той дава и следните примери, за които държавата може да използва тези приходи през следващите 10 години:
• построяването на поне 4 нови областни болници;
• обзавеждането и оборудват на поне 6 детски болници;
• извършване на основен ремонт на поне 15 областни болници;
• закупуване на поне 52 нови ядрено магнитни скенери или 6 000 бебешки кувьоза.
• Общинска инфраструктура – пътни и ВиК проекти за нуждите на абсолютно всички общини в България, заявили проектите си към момента
„Бъдещето за всички ни ще е по-светло, ако заедно обединим усилия да се върне държавността и справедливостта! А това е от значение за нас като българи и европейски граждани“, обобщава в поста си Петков.

 

Четете още

Избор на редактора