Петков: Ще има безпрецедентен купен вот

Борисов и Пеевски умело правят маркетингов трик, при който слагат името на Георги Гвойздейков отпред, за да си реализират всички задачи за купен вот в абсолютно пълната координация – от вътрешния министър до главния секретар на МВР. Това коментира в отговор на журналистически въпрос на брифинг в парламента съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази мнение, че всички ще приветстват решението служебният министър Гвоздейков да оглави щаба за изборите, за да може да се проведат честни и демократични избори, припомня БТА.

Петков припомни, че Гвоздейков е изключен от ПП.

Да оправдаят и да могат да замажат очите на хората през името на Гвоздейков, а изцяло да държат контрола в собствените си ръце. Според мен купеният вот ще бъде безпрецедентен на тези избори, коментира съпредседателят на ПП.

Нямаме никакво доверие на Калин Стоянов, на организацията в МВР, заяви Петков. Както знаете, Борисов през последните дни казва, че никого не познавал, не е виждал – знаем, че това са пълни лъжи, това е тяхното правителство – на Пеевски и Борисов, тяхното МВР, те ще правят изборите, за съжаление използват името на човек, който е изключен от ПП, добави Кирил Петков.

За освобождаването от поста на заместник-председателя на ДАНС Петър Петров и назначаването на Стоян Темелакиев за заместник-министър в МВР  съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов коментира, че се отстраняват всички, които не се ползват с доверието на Пеевски, тези, които имат доверието му, остават или се връщат на своите позиции.

За случая с офисите на депутата от ПП-ДБ Настимир Ананиев съпредседателят на ПП Кирил Петков увери, че винаги са за пълни проверки. Преди осем месеца тази информация е излязла от белгийската прокуратура, точно сега се изискват документи от българските власти, МВР „нахлува“ в офисите на Настимир Ананиев, които са и на „Волт“, и се оказва, че тези компании дори вече не са на този адрес, посочи той. Тук се опитват да покажат сила, с която МВР да демонстрира как влиза в партийни офиси, не ни е страх, заяви още Петков. Ще видите колко „услуги“ ще се опитат да ни направят Пеевски и Борисов в следващите два месеца, ще бъде от „кални бригади до бухалки“-  очакваме тези „услуги“, но не ни притесняват, изборът и властта са на хората, заяви Кирил Петков.

Във връзка с показания на бившия министър на електронното управление Александър Йоловски, Христо Иванов подчерта, че са дадени още през октомври м.г, оттогава Божидар Божанов и Кирил Петков не са търсени, а твърденията му за трите срещи трябва да се изяснят от прокуратурата. Месеци наред Петков и Божанов са готови да съдействат, не са търсени, когато започва кампанията, тези твърдения се вадят, за да се използва прокуратурата за „медийна бухалка“, добави съпредседателят на ДБ.

По въпроса дали ПП-ДБ ще подпишат коалиционно споразумение за общо управление с ГЕРБ и ДПС след изборите, Христо Иванов обясни, че в началото на предизборната кампания коалицията ще излезе с ясна формула как си представят управлението на страната, която ще стъпи на предложеното вече споразумение като цели и конструкция. Ние ще започнем оттам, но това ще стане, когато имаме решение на нашите колективни органи, уточни Иванов.

Във връзка с гласуваните от парламента днес по 100 лв. добавки за Великден към пенсиите до линията на бедност (526 лв.) Кирил Петков даде следната статистика – 2009 г. средната пенсия у нас е била 288 лв., в края на управлението на ГЕРБ, т.е. за 11 години, стига до 382 лв. (2020 г.). През 2023 г. вече е 788 лв., а с увеличението, което се очаква през 2024 г. от 11%, става 833 лв.- това се нарича постоянно покачване на доходите на пенсионерите, каза съпредседателят на ПП. Днес, по думите му, реално се даде предизборна добавка, както беше при цялото управление на ГЕРБ, когато пенсиите бяха много ниски. С решението на парламента милион и половина пенсионери няма да получат добавка, добави Петков.

Четете още

Избор на редактора