Петър Стойчев подобри рекорда на Тройната корона

Българската звезда в плуването в открити води Петър Стойчев вече е притежател на изключително постижениет Той счупи рекорда за Тройната корона, която включва прекосяване на Ламанша, плуване около остров Махатън и преминаване на канала Каталина в Южна Калифорния.

Последната дистанция от 32,3-километра българинът измина в понеделник за 8 часа, 42 минути и 33 секунди.

Така той завърши Тройната корона с общо време 22 часа, 8 минути и 46 секунди, като подобри досегашното най-добро време с 2 часа и 29 минути.

Тройната корона е постигната от 332 души, откакто Алисън Стрийтър за първи път установи добре известния стандарт за маратонско плуване през 1987 г.

47-годишният Стойчев започна пътуването си до Тройната корона с 6 часа и 57 минути прекосяване на Ламанша през 2007 г. на 30-годишна възраст. Вторият му етап беше 6 часа и 28 минути плуване на 45,9 км около остров Манхатън на 33 години.

С Дон ван Клив и Рокси Иполито като наблюдатели, треньор Иван Златинов, членове на помощния екип Елина Сиафарис и Стивън Мунатонес, Стойчев не само завърши своята Тройна корона, но и петия етап от Oceans Seven. Това са най-трудните седем плувни маратона в света, администрирани от Световната асоциация по плуване в открити води (WOWSA), като правилата на организацията са да се преплуват с текстилен бански без неопрен.

Освен Ламанша и Каталина Стойчев вече е преодолял протоците Гибралтар, Кук в Нова Зеландия и Молокай в Хавай.

На българина от Смолян му остават само Северния канал между Ирландия и Шотландия и протока Цугару в Япония., уточнява БНР.

Четете още

Избор на редактора