5 нови защитени територии обяви екоминистерството

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов подписа заповеди за обявяване на 5 нови защитени територии: защитените местности „Миладиница”, „Остров Тимок”, „Река Белица”, „Поречие на река Ботуня“ и природната забележителност „Бабу́”.

Защитена местност „Миладиница“ (община Сандански) е с площ над 16 дка и се обявява за опазване на естествен природен комплекс по поречието на река Лебница и екземпляри със забележителни размери от източен чинар (Platanus orientalis).

Под защита е вече и местността „Остров Тимок“ от над 6 декара (в землището на с. Връв, община Брегово) за опазване местообитания на застрашени, редки и уязвими водолюбиви и водоплаващи птици, които гнездят по Дунавските острови. Това са голям корморан (Phalacrocorax carbo), малък корморан (Microcarbo pygmeus), сива чапла (Ardea cinerea), малка бяла чапла (Egretta garzetta) и лопатарка (Platalea leucorodia). Територията е с характерен речен ландшафт, вкл. заливни гори, които са подходящо място за почивка на консервационно значими видове птици и потенциално място за тяхно гнездене.

Четете още

Избор на редактора