3.9 C
София
сряда, 7 декември, 2022

Пече се размяната на Грайнър и Уилън с осъдени в САЩ руснаци

Американската баскетболистка Бритни Грайнър и бившият американски морски пехотинец Пол Уилан, които са задържани в Русия, може да бъдат освободени до края на тази година, каза бившият посланик на САЩ в ООН Бил Ричардсън, цитиран от Ройтерс.

Ричардсън заяви в интервю за телевизия Си Ен Ен, че при пътуването си до Москва през септември се е срещнал с висши руски служители и хора, близки до президента Владимир Путин. Посещението му не беше от името на САЩ, а в частно качество с цел да постигне освобождаването на двамата американци, предаде БТА.

„Предпазлив оптимист съм за преговорите за Грайнър и Уилан“, каза Ричардсън. Според него е възможно да бъде направена евентуална размяна на двама руснаци срещу двамата американци.

Попитан дали Грайнър и Уилан могат да бъдат освободени до края на годината, той отговори: Наистина мисля така. Мразя да правя предвиждания, но да.“

Грайнър беше осъдена на девет години затвор в Русия през август, след като се призна за виновна по обвинения, свързани с наркотици. Тя настоява, че неумишлено е нарушила закона, като е пътувала, носейки в багажа си електронни цигари, съдържащи масло от канабис. В САЩ това не се тълкува като престъпно деяние.

Уилан, който има американско, британско, канадско и ирландско гражданство, беше осъден през 2020 г. на 16 години затвор, след като беше признат за виновен в шпионаж. Той отхвърля обвинението.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини