Пищен парад в Мексико за Деня на мъртвите

Мексико отбеляза Деня на мъртвите с пищен парад в едноименната столицата, съобщи БТА.

Хиляди хора излязоха в събота по улиците, за да наблюдават шествието, в което участие взеха маскирани танцьори, музиканти, както и платформи с различни фестивални фигури.

Те преминаха по булевард „Пасео де ла реформа“, стигайки до историческия централен площад на града. В парада се включиха танцьори, маскирани като скелети, с изрисувани черепи по лицата, както и с костюми, типични за коренните жители. Миризма на тамян от копалова смола се носеше по маршрута на парада.

Група барабанисти-скелети свиреха самба, а на метри от тях танцьори се въртяха с дългите си поли в цветове, подобни тези на крилата на пеперудите монарх, които по традиция се връщат в Мексико около Деня на мъртвите, за да прекарат зимата в страната.

Имаше участници, облечени в многоцветни рокли „Катрини“, наподобяващи известна героиня-скелет, създадена от Хосе Гуадалупе Посада през 1910 г.

Честванията в Мексико започват на 31 октомври, когато се почита паметта на жертвите на катастрофи. Продължават на 1 ноември, когато семействата си спомнят за починалите в детска възраст, а на 2 ноември е поменът за останалите покойници. След това е и превърналият се в традиция парад за Деня на мъртвите.

Подобни паради не са част от традиционното отбелязване на Деня на мъртвите в по-голямата част от страната, въпреки че в южния щат Оахака празненствата, известни като „муертеадас“ включват подобна атмосфера.

В мексиканската столица парадът води началото си от снимките през 2015 г. на филма за Джеймс Бонд „Спектър“, като първите сцени на лентата са снимани в Мексико сити. В продукцията агент 007 преследва злодей през тълпи от празнуващи по време на шествие на хора в костюми на скелети и с движещите се платформи. Успехът на продукцията накара местните власти да правят всяка година подобно дефиле от 2016 г. насам.

Четете още

Избор на редактора