Планират тройна ротация за шефа на СОС

Тройна ротация на председателя ня Столичния общински съвет може да реши проблема с избора му.

План за управление и развитие ще обсъждат днес от 11 часа кметът Васил Терзиев и общинарите от ПП-ДБ, БСП, „Синя София“ и „Има такъв народ“, пише 24 часа. Той предвижда изход за излинане от кризата в столицата, която вече трети месец е блокирана без председател на Столичния общински съвет.

Трима души да се сменят като председател на общинарите, предлага планът, който е подписан от Васил Терзиев и Борис Бонев от „Спаси София“. Документът предвижда начело на общинския съвет да се редуват Вили Лилков от „Синя София“, Иван Таков от БСП и Борис Бонев от „Спаси София.

Първи начело на СОС трябва да бъде избран Лилков, като неговият мандат ще е до април 2024 г. Следващ начело на общинарите от май до август ще е социалистът Иван Таков. Борис Бонев трябва да е председател на СОС от септември до декември 2024 г. Всеки от тях се ангажира предварително да подаде оставка от поста председател на общинарите на последното заседание от месеца, в който изтича предварително уговореният му мандат, на следващо заседание се избира следващият по ред.

Направена е обаче уговорка, че тройната ротация може да бъде сменена с друг механизъм, ако в София бъде сформирана официална управленска коалиция.

БСП-София обаче отказва да участва в разговори с ПП-ДБ за ротационен председател на Столичния общински съвет за 1 година, като се редуват трима председатели за по 4 месеца.

Четете още

Избор на редактора