Планът 7/8 – България без премиер и председател на парламента

Планът 7/8, дело на заверата между Слави Трифонов и Румен Радев, е в основата на кризата във властта, научи еkspresso от два независими източника. Целта – в сряда държавата да остане без премиер и председател на Народното събрание.

Първото действие от плана, чиято цел била концентрация на цялата власт в ръцете на президента, сработи миналата седмица, когато бе отстранен шефът на парламента Никола Минчев. Второто действие предстои – гласуването на вот на недоверие на кабинета „Петков“.

За да се прикрият същината на плана, съзаклятниците използвали удобната идея за националното предателство на харвардците, заради което те трябва да бъдат свалени от власт. Това ще стане може би още в сряда с гласовете на ГЕРБ, “Възраждане”, ИТН и ДПС.

Неочакваният граждански протест след гласуваната оставка на Никола Минчев е активирал плана. От своя страна ГЕРБ също бързали да приключат с този парламент. Заради гласуването заедно с „Възраждане“ Бойко Борисов получил предупреждение от Берлин. Сближаването с псевдо националистите било категорично неприемливо за европейците. Стресът за лидера на ГЕРБ бил още по-сериозен, защото в ЕС постъпил сигнал, че от Северна Македония е бил поискан телеком, банка и медия.

 

Заради това Борисов в събота се яви телевизиите и се разграничи от “Възраждане”, а и да каже, че кабинет с „Продължаваме промяната“ няма да прави, или поне няма да води преговори с Кирил Петков. Борисов никога нямало да му прости задържането в следствения арест.

Тази седмица ще се реализира съществената част от Плана 7/8. Парламентът ще продължи да бъде с и.д. председател, без редовно избран шеф. Във вторник са дебатите по вота на недоверие към правителството по водената финансова и икономическа политика, като по този начин ще бъде стартиран вторият ключов ход в операцията на Слави Трифонов и президента.

Макар че от ПП полагат неистови усилия да намерят 121 депутати, които да подкрепят правителството, все още не е ясно какво ще се случи в сряда. В кулоарите на парламента се говори, че трима депутати от БСП са готови да подкрепят Плана 7/8 при гласуването на вота на недоверие.

Комбинацията от липсващ председател на Народното събрание и премиер в оставка поставя в нужната по плана изцяло нова роля на президента. Според нашите източници Румен Радев много държал той да отиде в Брюксел по въпроса за Северна Македония и там неочаквано да потвърди българската позиция, че се съгласяваме с предложението на Френското председателство, като по този начин ветото срещу Северна Македония бъде заобиколено.

Този ход бил нужен на Радев, за да се измъкне от международната изолация и на Брюксел, и на Вашингтон, след притеснителната му стратегия относно газа и гафа му с “братоубийствената война” в Украйна.

Това било и причината за подновената рязка размяна на реплики между Радев и Петков. Президентът не можел да преглътне, че неговата креатура има по-силни карти във външната политика. С плана за обезвластяване се бързало и защото от 1 юли се очаква в България да дойде нов американски посланик. И действащите уговорки с Херо Мустафа вероятно няма да важат. Радев искал до посрещне новият човек на Байдън в максимално силна позиция.

Четете още

Избор на редактора