Планът 7/8 работи. Време е за отплата – танто за танто

Планът 7/8 за дестабилизация на държавата, за който ekspresso.bg писа преди месец, сработи – България остана без председател на Народното събрание, а малко по-късно и без правителство.

Заверата, зад която наблюдатели смятат, че стоят президентът Румен Радев и шоуменът Слави Трифонов, съвсем скоро ще остави страната и без парламент. Опитите за съставяне на програмен кабинет с третия мандат на БСП почти сигурно ще ударят на камък и в началото на август държавният глава ще трябва да разпусне депутатите.

Дошло е време обаче за отплата. Танто за танто. През юни еkspresso.bg предупреди, че на някои от депутатите на Слави Трифонов са им били предлагани посланически постове. Срещу участие в Плана 7/8 – да не се напуска парламентарната група и да не се подкрепя правителството при вота на недоверие.

Запознати със скандалите в парламентарната група на партията на шоумена твърдят, че това са юристът Андрей Михайлов, доайенът Силви Кирилов и младият Иван Клисурски. Били им обещавани посланически постове в дипломатическите мисии в Брюксел, Алжир и Буенос Айрес. В кулоарите на парламента се говори, че сделката трябвало да се реализира по време на служебния кабинет, който се очертава при възникналата политическа криза в страната.

Според добре информирани източници, очаква се своята „награда“ да получи и Пламен Абровски, който се хвърли като Матросов на амбразурата да защитава системата „Таки Маки“ на Капитан Андреево. Неговият бонус бил министър на земеделието и храните в бъдещия служебен кабинет на Румен Радев.

Външният министър в оставка Теодора Ганчовска, която под път и над път критикуваше премиера Кирил Петков, че имал „различна“ от министерството й политика спрямо Македония, се спряга за посланик на България в НАТО. Място, което доскоро беше заемано от сегашния военен министър в оставка Драгомир Заков.

Кои още са участвали в Плана 7/8 ще стане ясно съвсем скоро. Малко след Илинден. По стар стил.

Четете още

Избор на редактора