Племенникът на Анди Уорхол продава две картини от ранния период на художника

Племенникът на Анди Уорхол продава две картини от ранния период на художника, предаде АФП. Платната, показани в Ню Йорк, не са били предлагани за продажба досега.

Двете творби са рисувани през 1948 г. Първата е озаглавена „Nosepicker 1: Why Pick on Me“ и представлява автопортрет. Втората е със заглавие „Living Room“. Платната нямат нищо общо с емблемачните творби на Уорхол като „Супата Кембъл“ или портрет на Мерилин Монро.

Продажбата на картините се организира от нюйоркската къща „Филипс“.

„Nosepicker 1“ се оценява между 300 000 и 500 000 щатски долара. Очаква се „Гостна стая“ за достигне цена между 250 000 и 450 000 щатски долара.

Картините са собственост на семейството в продължение на 70 години, каза Джеймс Уорхол, племенник на Анди Уорхол. Той е на 67 години, илюстратор е и син на брата на Анди Уорхол (1928-1987).

„Наследниците сме седем души. За съжаление дойде време да продаваме и да разделяме“, допълни Джеймс Уорхола.

Автопортретът, рисуван през 1948 г. от 20-годишния тогава художник, показва бъркане в носа. Този автопортрет и картината с гостната стая на Уорхол в Питсбърг, Пенсилвания, са показвани многократно пред публика.

В презентацията си по повод търга аукционната къща „Филипс“ разказва за кражбата на тези две картини. В края на 70-те години колата, в която са пътували платната, е била открадната. По-късно автомобилът е намерен, а картините са останали непокътнати.

Тези две картини няма да достигнат астрономическите суми, които се плащат за творби на Уорхол. В сряда „Сотбис“ ще продаде монументалната творба на художника „Бял ужас“, която се оценява на над 80 млн. щатски долара. На 9 май в Ню Йорк „Кристис“ продаде  „Shot Sage Blue Marilyn“  (1964 г.) за 195 млн. щатски долара. Това е рекорд за творба от XX век.

Четете още

Избор на редактора