4.3 C
София
неделя, 27 ноември, 2022

Племенникът на Анди Уорхол продава две картини от ранния период на художника

Племенникът на Анди Уорхол продава две картини от ранния период на художника, предаде АФП. Платната, показани в Ню Йорк, не са били предлагани за продажба досега.

Двете творби са рисувани през 1948 г. Първата е озаглавена „Nosepicker 1: Why Pick on Me“ и представлява автопортрет. Втората е със заглавие „Living Room“. Платната нямат нищо общо с емблемачните творби на Уорхол като „Супата Кембъл“ или портрет на Мерилин Монро.

Продажбата на картините се организира от нюйоркската къща „Филипс“.

„Nosepicker 1“ се оценява между 300 000 и 500 000 щатски долара. Очаква се „Гостна стая“ за достигне цена между 250 000 и 450 000 щатски долара.

Картините са собственост на семейството в продължение на 70 години, каза Джеймс Уорхол, племенник на Анди Уорхол. Той е на 67 години, илюстратор е и син на брата на Анди Уорхол (1928-1987).

„Наследниците сме седем души. За съжаление дойде време да продаваме и да разделяме“, допълни Джеймс Уорхола.

Автопортретът, рисуван през 1948 г. от 20-годишния тогава художник, показва бъркане в носа. Този автопортрет и картината с гостната стая на Уорхол в Питсбърг, Пенсилвания, са показвани многократно пред публика.

В презентацията си по повод търга аукционната къща „Филипс“ разказва за кражбата на тези две картини. В края на 70-те години колата, в която са пътували платната, е била открадната. По-късно автомобилът е намерен, а картините са останали непокътнати.

Тези две картини няма да достигнат астрономическите суми, които се плащат за творби на Уорхол. В сряда „Сотбис“ ще продаде монументалната творба на художника „Бял ужас“, която се оценява на над 80 млн. щатски долара. На 9 май в Ню Йорк „Кристис“ продаде  “Shot Sage Blue Marilyn”  (1964 г.) за 195 млн. щатски долара. Това е рекорд за творба от XX век.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини