Пленумът на БСП даде картбланш за опит за кабинет

Националният съвет на БСП взе решение да даде мандат на парламентарната група на „БСП за България“ да води преговори с всички парламентарно представени партии за съставяне на правителство. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция след заседанието на пленума на партията.

Стъпките, които ще предприемем след днешното решение са няколко. Ще поканим лидерите на среща, ще поставим пет въпроса за обсъждане, уточни Нинова. Тя ще разговаря с лидерите на останалите парламентарни групи дали има политическа воля за съставяне на редовно правителство или само се демонстрира такова. Искаме честен и открит разговор, ако имаме различия и не можем да се съберем – да ги обявим, коментира лидерът на БСП. Следващите теми за обсъждане ще са какви задачи да възложим на това правителство, с какъв срок, политическо, експертно или смесено ще е и какъв ще е форматът за вземане на решения, каза още Нинова.

Няма да бавим този процес. Следващите дни ще го стартираме и ще ви държим в течение, добави лидерът на левицата. Тя уточни, че досега не е водила разговори с лидерите на останалите формации, няма изпратени писма и покани. Не сме пускали писма, не съм се обаждала на никого от колегите лидери, сега започваме със стъпките. Още от утре ще видим дали ще е обща среща, ако искат – ще са двустранни, обясни Нинова в отговор на журналистически въпрос.

Добро начало е, че всички парламентарни сили заявиха, че са готови да участват в разговори, коментира тя. Не слагаме отпред разделителните линии, а търсим това, което ни обединява, каза лидерът на БСП. За нас това са поне четири въпроса, заяви Нинова и първо посочи бюджета за 2023 г. Второто, което ни обединява, е общи усилия за приемането ни в Шенген, третото – законите по Плана за възстановяване и устойчивост и ревизията на частта „енергетика“ по отношение на централите, и четвъртото е съдебната реформа, каза Нинова.

Като втора разлика от предишните опити за правителство, Нинова посочи, че обръщат и пирамидата на разговорите. Досега се започваше от посредници – г-н Паси и г-н Плевнелиев, експертни групи, парламентарни групи, ние сега искаме да започнем от председателския разговор. Ако там не стане ясно, че имаме съгласие да опитаме за кабинет, просто няма да има смисъл да продължаваме, коментира тя. Нинова каза, че ще положат усилия за редовен кабинет, ако не се разберат, отиват на избори.

Лидерът на БСП коментира, че не могат да се ангажират в кой ден ще върнат мандата, но в никакъв случай няма да злоупотребяват с времето.

Попитана имат ли вече кандидат за премиер и дали това ще бъде тя, Нинова отговори: „Не, нито едно, нито другото“. Нямаме кандидат за премиер и личното ми мнение е, че трябва да е равно отдалечен и еднакво одобрен от всички, които ще разговаряме за евентуален кабинет, допълни тя.

В отговор на въпрос, лидерът на БСП каза, че не са обсъждали срок, в който този кабинет да работи, а оставят отворен този разговор с другите.

Пленумът е приел на днешното си заседание и документите за предстоящия конгрес на партията. Ще организираме и подготовката за местни избори, допълни Нинова.

БТА припомня, че на 16 януари президентът Румен Радев връчи на председателя на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова третия (последен) проучвателен мандат за съставяне на правителство.

РЕКЛАМАspot_img