Пловдивският районен съд ще гледа делото „Дебора“

Върховният касационен съд определи Районен съд – Пловдив да разгледа делото срещу Георги Георгиев, обвинен за нанасянето на рани с макетен нож на Дебора Михайлова и отправяне на закани за убийство, съобщиха от съда.

БТА припомня, че причината делото да се гледа в друг съд е, че всеки един от съдиите от състава на Районен съд – Стара Загора, след определянето му за докладчик, чрез системата за случайно разпределение, си направи отвод.

Инцидентът стана в края на юни, но случаят придоби широк обществен отзвук в края на юли. Сигнал за нападението е получен около 23:30 часа на 26 юни. На 27 юни обвиняемият е бил задържан за срок от 24 часа и тогава е бил в условията на вече наложено наказание „пробация“ от януари т.г. за подобно престъпление. Той е освободен с постановление на Районния съд, след като съдебният състав е счел, че според събраните доказателства по делото престъплението се квалифицира като нанасяне на „лека телесна повреда“. На 31 юли Георгиев беше задържан с постоянна мярка „задържане под стража“. За трите престъпления максималният срок на наказанието е до 10 години „лишаване от свобода“.

Случаят с насилието на Дебора Михайлова предизвика серия от протести в цялата страна.

Четете още

Избор на редактора