Плугчиева заряза Главчев, един съветник по-малко

Меглена Плугчиева, която бе назначена като съветник на служебния премиер Димитър Главчев, е подала оставка. Тя изпълняваше ролята на външнополитически съветник на служебния министър-председател, който в понеделник стана и министър на външните работи.

Това потвърждават за БНТ от Министерския съвет. Към момента не се съобщават причините за напускането ѝ, а и самата Плугчиева не е открита за коментар.

Вероятно напускането на Плугчиева е заради казусите в Министерството на външните работи, свързани с назначаването на служебния премиер и за външен министър.

Главчев и Плугчиева на няколко пъти са спорили по това кой трябва да стане външен министър, след като премиерът реши след по-малко от седмица управление да махне първоначално назначения дипломат Стефан Димитров. Първото предложение на служебния премиер бе постът да бъде даден на зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, но той сам се отказа от номинацията след острата реакция от страна на президента Радев.

Начело на Министерството на външните работи в служебно правителство трябва да бъде поставен дипломат, настоявала Плугчиева до последно, но Главчев не се съобразил с мнението ѝ.

Според bTV самата тя е отказала да стане министър на външните работи, тъй като въпреки трите си мандата като посланик на България, винаги е била от политическата квота и не може да бъде третирана като кариерен дипломат.

Междувременно в „Държавен вестник“ днес е публикуван указ № 119 на президента Румен Радев за промените в служебния кабинет.

В понеделник държавният глава издаде указ и назначи служебния министър-председател Димитър Главчев и за служебен министър на външните работи, а Георги Тахов – за служебен министър на земеделието. С указа се освобождават Стефан Димитров и Кирил Вътев съответно от постовете министър на външните работи и министър на земеделието, припомня БТА.

Четете още

Избор на редактора