Повече от 1/3 от българите очакват 2024-а да е по-лоша

Над една трета от българите или 38% очакват новата 2024 година да е по-лоша от 2023 година. Около 30 на сто са на мнение, че новата година ще е същата като отминаващата. Оптимисти за по-добра 2024 година са 18% от българите. Това показват данни от анкета на световната асоциация „Галъп интернешънъл“, разпространени в четвъртък.

В сравнение с данните от края на 2022 г. у нас са намалели и оптимистите, и песимистите за сметка на дела на тези, които не очакват особени промени.

Данните за България показват, че една десета от хората очакват икономически просперитет през 2024 г. Половината от запитаните (49%) очакват трудности, а около една трета (29%) не очакват промени в икономическото положение. Така традиционният песимизъм за икономиката в страната се запазва, но делът на песимистите (макар и висок) намалява с 11 пункта в рамките на година. Оптимистите се запазват в същите дялове.

Близостта на конфликти до нашата държава явно не позволява оптимизъм за световния мир. По-мирна 2024 година очакват едва 9% от анкетираните. За 46% следващите 12 месеца ще са проблемни. Една трета от запитаните българи смятат, че 2024 г. ще е същата в контекста на мир и война, показва изследването.

Мнозинство у нас вижда умерен риск от употребата на ядрено оръжие – 40%, 26 на сто се притесняват, че рискът е висок, а 12% не виждат такъв. Останалите не могат да преценят. Изминалата година не е довела до значителни промени в обществените нагласи по този показател, макар че е доловимо известно успокоение, отбелязват от „Галъп интернешънъл“.

Четете още

Избор на редактора