Погребаха княз Кардам Търновски в двореца Врана

„В навечерието на 9-ата годишнина от кончината на Н.Ц.В. Престолонаследника Кардам, Княз Търновски в тесен семеен кръг бяха пренесени тленните му останки на българска земя. Първородният син на Техни Величества Цар Симеон II и Царица Маргарита ще бъде положен в Царската фамилна гробница в криптата на Православния параклис “Св. Св. Цар Борис и Йоан Рилски Чудотворец” в Царския Дворец Врана“, съобщи Ивайло Шалафов, директор на Фонда за опазване на историческото наследство „Цар Борис и Царица Йоанна“.

Княз Кардам е роден на 2 декември 1962 г. в Мадрид и съгласно повеленията на Търновската конституция като наследник на Българския царски престол получава титлата Княз Търновски и Херцог Саксонски. Князът е кръстен по православен обред, с благословението на Българския патриарх Кирил, от блаженопочившия Левкийски епископ Партений. Наред с името Кардам получава и името Йоан в чест на Всебългарския покровител Св. Йоан Рилски!

На 11 юли 1996 г. се венчава за Мириам де Унгрия и Лопес. От брака си имат двама сина – Борис и Белтран, и двамата кръстени в Православието.

През август 2008 г. Княз Кардам и Княгиня Мириам претърпяват тежка автомобилна катастрофа, от която Князът не успя да се възстанови.

На 7 април 2015 г., след седем години в кома, Княз Кардам Търновски почина. Опелото му е извършено от митрополита на Вселенската патриаршия за Испания, а тленните му останки са положени във фамилната гробница на съпругата му. На 40-я ден от кончината му в Кралската катедрала “Св. Йероним” в Мадрид, с благословението на новопредставилия се Български патриарх Неофит, заупокойна служба отслужи Западно и Средноевропейският митрополит Антоний.

От днес Кардам, Княз Търновски почива на свещената българска земя, в историческия дом на Царското семейство.

Четете още

Избор на редактора