Погребаха дядо Неофит до екзарх Йосиф

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит бе погребан в църквата „Света Неделя“. Предстоятелят на Българската праволславна църква почина тази сряда на 78-годишна възраст.

Да бъде погребан в двора на храм „Св. Неделя“ е воля на патриарха и решение на Светия синод. Тленните му останки бяха положени от южната страна на храма, зад гроба на Екзарх Йосиф.

Приживе Неофит казвал, че иска да бъде положен на слънчево място, за да си спомня за красотата на света.

Патриархът бе изпратен с топовни салюти и с кратка служба, отново възглавена от Вселенския патриарх. В присъствието на всички митрополити от Светия Синод и свещеници от овдовялата Софийска епархия.

Преди това литийното шествие с ковчега, с тленните останки на патриарх Неофит тръгна от катедралата „Св. Александър Невски“, след като там бе проведено опело, отслужено от Вселенския патриарх Вартоломей, и заупокойна литургия.

За последно сбогом в храма дойдоха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът-председателят в оставка Николай Денков, вицепремиерът в оставка Мария Габриел, кметът на София Васил Терзиев, министри от правителството в оставка, народни представители, представители на чужди мисии у нас, на вероизповедания и на институции, военни, както и миряни.

Тялото на българския патриарх бе положено в специален лафет, който е бил използвано при погребението на цар Борис III. Лафетът е гаубично оръдие, което впоследствие е преработено в транспортно устройство.

Шествието бе съпровождано и от гвардейци, които изнесоха ковчега от храма „Александър Невски“.

Четете още

Избор на редактора