Погребват Навални на 1 март в Москва

Руският опозиционер Алексей Навални ще бъде погребан в петък, 1 март, Москва, съобщи днес неговата говорителка Кира Ярмиш в социалната мрежа „Екс“, предаде Ройтерс.

Опелото на Навални ще бъде в църква в московския район Марино, след което опозиционерът ще бъде погребан в Борисовското гробище, в югоизточната част на столицата, допълни тя.

Навални почина на 16 февруари на 47-годишна възраст в сибирска наказателна колония. Западни лидери, сред които американският президент Джо Байдън, заявиха, че отговорен за смъртта му е руският президент Владимир Путин, тъй като заради него опозиционерът е прекарал много време в затвора, без да има основание за това.

Според Иван Жданов, един от най-близките сътрудници на покойния опозиционен лидер, полагането в гроба ще се състои в 16,00 ч. местно време, на почти 20 км от червените стени на Кремъл.

От предаването на тялото на майка му миналата събота екипът на бившия критик номер едно на Кремъл е търсил място за „публично сбогуване“, но според тях е получавал „отказ“ при всяко искане, като властите са оказвали натиск върху местата за погребение.

Погребението вероятно ще привлече голям брой привърженици на бившия противник номер едно на Владимир Путин и може да се окаже неудобно за лидера на Кремъл, който се готви за нова коронация след президентските избори, насрочени за 15-17 март.

„Навсякъде ни отказаха да ни дадат каквото и да било. На някои места ни казваха, че е забранено“, обяснява Жданов в изявление в Телеграм, като хвърля обвинения върху „Кремъл и (Сергей) Собянин“, кмета на Москва и близък приятел на Владимир Путин.

Руският президент Владимир Путин ще направи утре годишното си обръщение към нацията пред Федералното събрание. Той все още не е реагирал на смъртта на основния си критик, който едва оцеля при инцидент с отравяне през 2020 г., за което обвини Кремъл, въпреки отричането от страна на руските власти.

Обстоятелствата около смъртта на Алексей Навални в затвора на 16 февруари, която предизвика вълнение по целия свят, на този етап остават неясни. Според руските затворнически служби той е починал от внезапно заболяване „след разходка“.

Четете още

Избор на редактора