Подарихме на папата икона на Кирил и Методий

Поздравявам ви за това, че въпреки, че сте толкова различни, сте заедно в името на вашата страна България. Това послание отправи папа Франциск към българската парламентарна делегация, която е в Рим и Ватикана по повод 24 май.

Делегацията беше приета на аудиенция при Светия отец, а преди това се състоя разговор на „четири очи“ между председателя на парламента и папата. В състава на парламентарната делегация са заместник-председателите на Народното събрание Цончо Ганев и Филиз Хюсменова, председателят на ПГ „ГЕРБ-СДС“ Десислава Атанасова, съпредседателя на ПГ „Продължаваме Промяната“ и Демократична България“ Атанас Атанасов, народният представител от ПГ „БСП за България Ирена Анастасова и председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.  В нея са включени представители на президенството, на изпълнителната власт, на Светия Синод на Българската православна църква и на Католическата църква.

На аудиенцията председателят на парламента Росен Желязков подари на |Папа Франциск ръчно извезана икона с образите на светите братя Кирил и Методий и свети Климент Охридски. Тя е изработена със златни  и сребърни метални нишки от две сестри от Асеновград, които извезаха омофора, който беше подарен на папата при посещението му в България. Росен Желязков посочи, че това е красиво направена творба, в която са въплътени органично образите. От своя страна, Папата е подарил пластика, в която има изобразено цвете и гълъб, разкъсани под формата на кръст. Те носят посланието, че мирът и отношенията са толкова крехки и чупливи, че трябва да ги пазим по всякакъв начин, посочи Росен Желязков и допълни, че гълъбът е символ на мира,  цветето е нещо красиво и преходно.

На срещата Росен Желязков е отбелязал, че в делегацията има представители на всички политически сили и че, когато има национални каузи, те са обединени.  Папата е изразил радостта си от това, казал е, че го поощрява и че е прекрасно, че политическите сили са единни.

Председателят на парламента Росен Желязков пожела на българите по повод 24 май здраве, оптимизъм, вяра, надежда и любов. По думите му това е най-хубавият празник, защото е свързан с книжовност, с духовност, с писменост, с това, което все повече забравяме – общението с книгите. Това беше и темата на срещата със Светия отец, посочи Росен Желязков и определи разговорът на „четири очи“ с Папа Франциск като много  топъл. Председателят на Народното събрание съобщи, че Папата пази прекрасни спомени от посещението си в България през 2019 г. Той определи тогавашното му обръщение за мира на земята като пророческо.

Председателят на парламента припомни и последната енциклика на папата, която е свързана с братството и с  мостовете, които трябва да градим между различните вероизповедания. Трябва да преодоляваме различията, особено в контекста на вътрешните ни събития, посочи Росен Желязков.

Още по темата

Избор на редактора