5.1 C
София
неделя, 27 ноември, 2022

Подвариантът “Кентавър” на Омикрон е вече в България

Подвариантът „Кентавър“ на Омикрон вече е в България. Това става ясно от справка на DarikNews.bg в Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/.

82 клинични проби със SARS-CoV-2 са анализирани. Пробите са взети от пациенти с COVID-19 в периода 02.08-02.09.2022 г. и са изпратени от 17 различни лечебни заведения от 16 области на страната.

За първи път в България е установен подвариант на Омикрон ВА.2.75 (подвариант на линията BA.2), който изглежда, че се разпространява по-бързо от подвариант BA.5, съобщават от Центъра.

Световната здравна организация (СЗО) класифицира BA.2.75 като “вариант на тревожност под наблюдение” – variant of concern lineages under monitoring (VOC-LUM), пишат още от НЦЗПБ.

При всички 82 клинични проби е установен вирусен вариант Омикрон. Съотношението на подвариантите на Омикрон е както следва: BA.2.75 (2.4%), BA.4.x (3.7%), BA.5.x (72.0%) и BE.x/BF.x, които са подвариант на BA.5 (22.0%).

Подвариантът ВА.2.75 е установен за първи път на 31 декември 2021 година в Индия. Той получава името си “Кентавър” от потребители в социалните мрежи. Установено е, че симптомите на този сравнително нов вариант са доста сходни с тези на предишни други подварианти на Омикрон, пишат световни здравни медии.

Сред най-честите симптоми са болки в тялото, умора и температура. Симптомите обикновено продължават пет дни. Според експертите по-възрастните хора и тези със съпътстващи заболявания са изложени на по-висок риск от развитие на тежки симптоми.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини