Подкараха Гешев: Пуши пура в затворено помещение

Сгъстяват се облаците около Гешев, засега под формата на цигарен дим. Срещу главния прокурор е започнала и проверка от столичната Районна здравна инспекция (РЗИ) заради репортаж, в който се вижда да пали пура по време на дистанционно участие в заседание на ВСС.

От кадрите се предполага, че Гешев е бил в кабинета си в Съдебната палата и е нарушил забраната за тютюнопушене на закрито.

Освен това постъпи и второ искане за предсрочното му отстраняване като главен прокурор, внесено в Пленума на Висшия съдебен съвет – този път заради обидните му реплики към „политическия боклук в Народното събрание“, който „е време да бъде изметен“, отправени на пресконференция на 15 май.

Искането е внесено от четирима членове на Прокурорската колегия – Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов. Стоев и Кузманов са прокурори, избрани от прокурори, докато Чапкънова и Мутафова за „квота ГЕРБ“ във ВСС.

Йордан Стоев е човекът, с когото Иван Гешев е водил преговорите за „достоен екзит“ – или уж доброволна оставка като главен прокурор, под външен натиск и с политическа намеса.

Разговорът им в имението на Гешев се оказа записан и беше излъчен в Съдебната палата в понеделник, 22 май.

Четиримата бяха подписали и първото искане за отстраняването му, което беше внесено още преди 10 дни. В този списък обаче липсват имената на Огнян Дамянов (избран от квотата на „Патриотите“) и Светлана Бошнакова (избрана от квотата на БСП).

Стоев, Чапкънова, Мутафова и Кузманов обвиняват Гешев за това, че накърнява престижа на съдебната власт с изявленията си и че „демонстрира явно неуважение към политическата система в страната ни и нейното функциониране“.

„Действията на г-н Гешев скандализираха цялото общество и бяха възприети като несъответстващи на заеманата от него длъжност, което доведе до отрицателна обществена нагласа спрямо функционирането на цялата съдебна система, в частност на Прокуратурата на Република България“, казват те.

Четиримата от Прокурорската колегия дори цитират интервю на Христо Иванов пред „Дневник“, като посочват, че лексиката, интонацията и жестовете на Гешев са възприети като „мутренски и непристойни“.

В друго интервю от депутата от ГЕРБ Тома Биков, което също е прикрепено към искането за отстраняване на главния прокурор, се казва, че „тези заплахи за „политически боклук“ говорят за това, че тези дела са държани умишлено на трупчета“.

„Всичко изложено свидетелства, че главният прокурор демонстрира поведение, което е в противоречие с въведените стандарти в Кодекса за етично поведение на българските магистрати“, пише още в предложението за прекратяване на мандата му.

Четете още

Избор на редактора