4.2 C
София
сряда, 7 декември, 2022

Показват филм за “Бийтълс” 56 г. след заснемането му

Видеоматериал от единственото турне на “Бийтълс” в Япония през 1966 г. е разпространен наскоро в страната след продължителна съдебна битка, предаде АФП.

Немият черно-бял 35-минутен филм, който вече е свободно достъпен в Ютюб, е направен по онова време от японската полиция за целите на сигурността.

Кадрите показват как “четирите момчета във вятъра” се усмихват, докато слизат от самолета, облечени в кимона, след което свирят пред екзалтираната публика в залата “Нипон Будокан” в Токио, както и полицейските действия зад кулисите.

В архивните кадри обаче има една странна подробност: освен тези на “Бийтълс”, лицата на всички останали заснети хора са замъглени от съображения за поверителност.

Години наред въпросът за правата върху изображението на хората, заснети във филма, е препъникамък между японските фенове на “Бийтълс” и защитниците на правото на информираност от една страна, и местната полиция от друга.

Феновете се обърнаха към Върховния съд на Япония в опит да разрешат нецензурирана версия с аргумента, че това е “исторически документ” и е абсурдно да се иска замъгляване на лица, заснети преди повече от 50 години, чието разпознаване, според тях, днес е практически невъзможно.

Съдът обаче отхвърли техните аргументи през 2018 г. и предложението на полицията да бъде пусната версия с пикселизирани лица най-накрая надделя.

“Този филм излиза от сенките за първи път. Сигурен съм, че експерти и фенове на “Бийтълс” от цял свят ще проявят голям интерес към него”, заяви адвокатът на ищците Сатоши Шинкай, който също е запален фен на ливърпулската четворка.

“Бийтълс” остават изключително популярни в Япония, въпреки че са имали само едно турне с пет концерта.

 

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини