Поклонението пред Неофит ще е в църквата Св. Марина

Тленните останки на патриарх Неофит ще бъдат положени днес за поклонение в църквата „Света Марина“ в София. Това съобщи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан в ефира на БНТ.

„Ще имаме заседание на Светият Синод около достойното изпращане на патриарха. В „Света Марина“, митрополитският храм ще се положи днес тялото за поклонение на Негово Светейшество. Той е свързан с тази светица.“

Той призова църковния народ да се помоли за Негово Светейшество.

„Негово Светейшество вчера се упокои у Господа. Тази скръбна вест покруси светата ни родна българска православна църква. Негово Светейшество оставя трайна диря в най-новата история на БПЦ. Всеки, който се е докосвал до неговата личност, е оставал винаги с най-топли чувства. Той беше събирателен образ, Ангелът на църквата, молитвеник, смирен човек, изключително търпелив, аристократизъм, умереност, внимателност, спокойствие, изключителен музикант, изключителен певец. Неговият глас между 1000 гласове се разпознава. Песнопения, които той е пял остават в съкровищницата на църковната музика“, посочи митрополит Йоан.

Четете още

Избор на редактора