Поклон! 151 години от гибелта на Левски

В цялата страна днес ще има възпоменателни церемонии по повод 151-годишнината от гибелта на Васил Левски. Кулминацията ще бъде тази вечер пред паметника на Апостола в София.

Почит пред паметта на Левски ще отдадат президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. Пред паметника на Апостола държавният глава ще произнесе и слово.

На възпоменателната церемония ще присъстват и военният министър Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Гражданите ще имат достъп през три пункта като служителите на Националната служба за охрана ще извършват проверки за опасни предмети.

И в родния град на Васил Левски – Карлово, ще се проведе възпоменателен митинг пред паметника на Апостола. Церемониите там започнаха още вчера. Пред паметника на Левски в града председателят на Народното събрание Росен Желязков прие строя на представителните роти от Карловския гарнизон.

Промени в движението в София

От 08.00 до 20.00 часа се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите, обслужващи мероприятието: на паркингите на пл. „Св. Ал. Невски” (закрива се базарите за художествени произведения); на ул. „Московска” в участъка между бул. „Васил Левски” и ул. „Дунав”; на бул. „Янко Сакъзов” в участъка между ул. „Кракра” и бул. „Васил Левски”; на ул. „Оборище” в участъка между бул. „Васил Левски” и пл. „Св. Александър Невски“; на ул. „11-ти август” в участъка между ул. „Московска” и пл. „Св. Ал. Невски”; на ул. „Дунав” в участъка между пл. „Св. Ал. Невски” и бул. „Кн. Ал. Дондуков“.

От 10.00 до 20.00 часа се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки по: бул. „Васил Левски” в участъка между бул. „Цар Освободител” и бул. „Кн. Ал. Дондуков“, с изключение на автобусите от линии №№ 9 и 280; бул. „Янко Сакъзов” в участъка между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и бул. „Васил Левски“ (посока от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” към ул. „Кракра“), с изключение на трамвайните мотриси от линии №№ 20 и 22; ул. „Оборище” в участъка между бул. „Васил Левски” и пл. „Св. Александър Невски”; ул. „11-ти август” в участъка между ул. „Врабча” и пл. „Св. Ал. Невски”; ул. „15-ти ноември” в участъка между бул. „Цар Освободител” и пл. „Св. Ал. Невски”; ул. „Дунав” в участъка между пл. „Св. Ал. Невски” и ул. „Московска”; ул. „Врабча” в участъка между ул. „Дунав” и бул. „Васил Левски”; ул. „Московска“ в участъка между ул. „Дунав“ и ул. „Г.С. Раковски“.

От 10.00 до 20.00 часа се променя маршрутът на част от градския транспорт:

– тролейбусите от линии №№ 1, 2 и 8: от Пета градска болница/ж.к. Бъкстон/ж.к. Гоце Делчев по маршрутите до кръстовище бул. „Васил Левски“ –бул. „Цар Освободител“, надясно по бул. „Цар Освободител“, по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, по ул. „Ген. Гурко“, бул. „Васил Левски“ и по маршрутите си.

– тролейбусите от линии №№ 3, 4 и 11: от УМБАЛ „Св. Анна“ ж.к. Дружба 1/2 по маршрутите до кръстовище бул. „Цариградско шосе“ – бул. „Цар Освободител“ – бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, наляво по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, ул. „Ген. Гурко“, бул. „Васил Левски“, надясно по бул. „Цар Освободител“ и по маршрутите си.

– тролейбусите от линии №№ 1 и 3, преминали преди затваряне на участъка към ж.к. Левски Г, ще се движат по маршрут: от бул. „Владимир Вазов“ надясно по ул. „Острово“ (по маршрута на тролейбусни линии №№ 2 и 4), ул. Макгахан, ул. Никола Войновски, продължават по ул. „Васил Петлешков“ до ул. „Ильо войвода“, ул. „Ильо войвода“ и наляво по бул. „Владимир Вазов“ по маршрута до ж.к. „Левски Г“, двупосочно;

– тролейбусите от линии №№ 2 и 4, преминали преди затваряне на участъка към ж.к. Хаджи Димитър, ще се движат по маршрут: от крайната станция в ж.к. Хаджи Димитър, продължават по ул. „Васил Петлешков“ до ул. „Ильо войвода“, ул. „Ильо войвода“ и наляво по бул. „Владимир Вазов“ по маршрута на тролейбусни линии №№ 1 и 3 до ж.к. „Левски Г“, двупосочно;

Тролейбусите от линии №№ 1, 2, 3, 4, 8 и 11 ще спират на всички съществуващи тролейбусни спирки в променените участъци по маршрутите.

В зоната в горепосочените улици ще се закрият места в режим на платено паркиране.

Столична дирекция на вътрешните работи осигурява охрана на мероприятието и постове за контрол и регулиране на движението за горепосочените време и места.

Четете още

Избор на редактора