Рибарски: Политическата криза е най-голямата „газова бомба” за зимата

„Политическата криза у нас е най-големият проблем пред договарянето на синьо гориво за зимата”, заяви председателят на енергийната комисия в парламента Радослав Рибарски пред bTV. Така той отговори на въпрос, заложена ли е „газова бомба” пред бъдещите управляващи. Според него най-голям е рискът „с инертни преговори, при внезапно прекратяване на дейността на парламента и нов служебен кабинет”.

Рибарски потвърди, че имаме договорени 430 млн. куб. м. азерски газ до края на годината на ниски цени, които ще получим по новия интерконектор от Гърция. „Това ще подобри общия ценови микс при договаряне на допълнителни количества втечнен газ“, уточни той. Към момента има предложения за доставки на гориво с танкери от Египет и Израел. Рибарски напомни, че при тази ситуация на газа в Европа, трябва да бъдем отворени за всякакви възможности.

Той не отрече възможността един бъдещ служебен кабинет, назначен от президента, да възобнови доставките от „Газпром” и допълни, че всички договори с „Газекспорт” са ненадеждни. Рибарски напомни, че Русия намира всякакви причини, за да бъде преустановено подаването към една или друга държава” като визира намалените доставки по Северен поток 1, които изправиха Европа пред газова криза.  „Газпром вече върна две плащания на „Българгаз” и не извърши доставки по дългосрочен договор“, заяви той.

Четете още

Избор на редактора