Полицаите, отказали рекордния подкуп, бяха наградени с по 1200 лв.

На церемония в Главна дирекция „Национална полиция“ вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев награди служители на МВР, отказали подкуп преди няколко дни в изпълнение на служебните си задължения. Отличени са трима Любомир Апостолов, Алек Каленски и Елена Симова.

За мен това е един изключително морален акт, каза Демерджиев. По думите му постъпката на тримата е пример за останалите. Той посочи, че всеки подобен акт ще бъде възнаграден подобаващо.

Министърът подчерта, че служителите са отказали сума в изключително голям размер. Преди два дни от МВР посочиха, че подкупът е бил 10 000 евро.

Пред журналисти Любомир Апостолов коментира, че водачите на пътя се опитват по различни начини да избегнат санкции. Той благодари на двамата си колеги, с които са изпълнили служебните си задължения в дадения случай.

Това е прецедент в МВР, не съм чул да има по-голяма сума за подкуп, каза още Апостолов.

Според Елена Симова тя и колегите ѝ са реагирали адекватно. Уведомихме началника ни на място, както и дежурния, не сме се поколебали, посочи тя. Елена разказа, че първо им е била предложена крупната сума, след това скъп часовник и още една сума, която шофьорът е имал в себе си.

Опитът за подкуп идва, след като шофьорът е имал скандал на пътя с друг водач.

Служителите, отказали подкуп, бяха наградени с по 1200 лв.

На същата церемония министър Демерджиев връчи и ключовете на 10 автомобила по фонд „Пътна безопасност“, снабдени с модерна техника, които ще бъдат за няколко областни дирекции на МВР и СДВР. Това, което мога да ви обещая, е, че тези машини ще бъдат повече, каза той. Демерджиев посочи, че автомобилите са оборудвани с уреди за алкохолни проби, комплекти за извършване на оглед, комплекти за изземване на биологични следи.

Четете още

Избор на редактора