Полицията арестува 2400 екоактивисти в Хага

Нидерландската полиция задържа временно около 2400 души на демонстрацията на екоактивисти в Хага вчера, след като протестиращите блокираха магистрала, предаде ДПА. От полицията отбелязват, че сред задържаните е имало доста малолетни.

Протестът е организиран от екоактивистката организация „Бунтът на изчезващите“.

Нидерландската информационна агенция (АНП) съобщава, че по обяд е била блокирана магистралата А12. Пътят не отстои далече от квартала, в който се намират сградите на парламента и правителството.

Полицията съобщава, че е използвала водни оръдия, за да разпръсне демонстрантите от магистралата. Първоначално протестиращите са получили разрешение за проявата си, като са били призовани да я проведат в района на намиращата се наблизо централна гара, уточниха властите.

Въпреки това, дори и след употребата на водни оръдия от страна на полицията, протестиращите са останали на пътя, преди да бъдат отведени от там от стотици полицаи и качени на автобуси в посока на стадион в Хага. Впоследствие задържаните са били освободени.

Това е осмият път, в който магистралата А12 е блокирана, посочиха от полицията. Ройтерс отбелязва, че демонстрантите са продължили безпрепятствено протестите си в други части на града.

От „Бунта на изчезващите“ обявиха, че искат да блокират магистралата всеки ден, докато правителството не спре всички субсидии за изкопаемите горива като въглища, нефт и газ.

Организацията обвинява правителството, че се е отметнало от обещанието да намали данъчните облекчения и субсидиите за авиацията, корабоплаването, производството на енергия от изкопаеми горива и петролната индустрия.

Началничката на полицията в Хага, Карин Крукерт, на свой ред обвини организаторите на демонстрацията в провокиране на арестите в опит да привлекат внимание.

Тя заяви, че полицията е била възпрепятствана да изпълнява задълженията си, като например да реагира на спешни сигнали или да провежда текущи разследвания на престъпления.

Близо 1600 души бяха временно задържани, когато тази организация проведе подобен протест на магистралата А12 в края на май.

Четете още

Избор на редактора