Половината германци смятат, че не си струва да се работи

Повече от половината германци са на мнение, че не си струва да се работи, сочи проучване, направено след като правителството обяви повишаване на социалните помощи и детските надбавки, предаде Ройтерс.

Правителството посочи, че повишава тези плащания и детските надбавки, за да помогне на хората да се справят с високата инфлация, но добави, че не иска да отблъсне хората от работата като цяло.

От началото на следващата година социалните плащания на човек в т. нар. едночленно домакинство в Германия се повишават до 563 евро от сегашните 502 евро месечно. От тези пари се възползват 5,5 милиона безработни в страната. Държавата поема и наемите и здравните осигуровки на тези хора.

Повишението съвпада със сериозен ръст на детските надбавки, получавани от семейства с ниски доходи. От началото на 2025 г. добавката за първо дете става 636 евро, а за всяко следващо – 530 евро. Досега тя беше по 250 евро за всяко дете, пише БТА.

Проучване на агенция ИНСА (INSA), публикувано във всекидневника „Билд“, разкрива, че 52 на сто от германците са на мнение, че е по-добре да се живее на социални помощи, отколкото да се работи на минимална заплата. В Германия минимумът е 12,4 евро на час или 1450 евро месечно.

Германците са раздвоени и по въпроса дали повишаването на социалните помощи е правилно. 45 на сто го одобряват, а 44 на сто са против.

Финансовият министър Кристиан Линднер каза миналата седмица, че ръстът на помощите и детските надбавки не бива да отказва хората да работят. „Най-добрият начин за справяне с бедността е да се работи“, заяви той.

Четете още

Избор на редактора