4.3 C
София
неделя, 27 ноември, 2022

Полският сенат обяви Русия за терористичен режим

Сенатът на Полша прие резолюция, в която обяви Руската федерация за терористичен режим и призова международната общност да подкрепи Международния наказателен съд в разследването на лицата, отговорни за военните престъпления в Украйна, съобщи ПАП, цитирана от БТА.

Всички сенатори, присъстващи в горната камара, гласуваха в подкрепа на резолюцията, в която Сенатът заявява, че “на 24 февруари 2022 г. въоръжените сили на Руската федерация са отприщили чудовищна война срещу Украйна”.

“Нейната цел е да заличи суверенна държава от картата и да затрие украинската нация”, се посочва в резолюцията.

“Руските нашественици тероризират населението на украинските градове, бомбардират граждански обекти като: детски градини, училища, театри и жилищни комплекси. Бандити в руски униформи измъчват и убиват военнопленници и цивилни в окупираните територии. Те отвличат украински деца, за да ги отгледат като еничари. Те изселват, преселват и изпращат украински граждани в най-отдалечените краища на Русия”, гласи резолюцията.

Сенаторите заявиха, че познават подобни прояви на държавен тероризъм от историята, но според тях европейците никога не са предполагали, че ще бъдат заплашени от геноцид и военни престъпления.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини