Полски астронавт ще излети в Космоса догодина

Полски астронавт ще излети за Международната космическа станция (МКС) през 2024 г., каза полският министър на развитието и технологиите Валдемар Буда, цитиран от полската новинарска агенция ПАП.

Ако мисията се осъществи, избраният астронавт ще стане вторият поляк, излетял в Космоса след покойния вече Мирослав Хермашевски, който взе участие в осемдневната съветска космическа мисия през 1978 г.

На 4 август Буда подписа споразумение за мисията на полския астронавт на МКС с Европейската космическа агенция (ЕКА) и „Аксиом спейс“ (американска компания от космическата индустрия).

„Една изумителна история се пише пред очите ни“, каза днес Буда пред ПАП.

„Имаме кандидат, но участието му в мисията трябва да бъде одобрено от Европейската космическа агенция и от нашите американски партньори“, добави министърът.

Буда каза, че астронавтът ще има възможността да изпробва най-съвременните полски технологии.

„За нашите компании това е първа по рода си възможност да натрупат уникален опит, който ще потвърди високото качество на полските изделия“, допълни министърът.

По-късно Буда написа в социалната мрежа „Екс“ (бивш „Туитър“), че Полша ще представи кандидатурата на полския учен Славош Узнански за космическата мисия.

Според министерството на развитието и технологиите „Аксиом спейс“ в сътрудничество с ЕКА ще се занимаят с всички необходими аспекти за подготовката и завършването на мисията, включително осигуряване на достъп до съоръжения за подготовка и инструктори, екипировка и сертифициране за безопасност, управление в орбита и поддръжка след мисията.

Министерството добави, че избраният за мисията полски астронавт „ще се фокусира върху технологичните експерименти“.

През 2023 г. Полша увеличи финансовия си принос за ЕКА с 295 млн. евро. Благодарение на това повече полски компании ще могат да участват в много програми за развитие в областта на сателитните комуникации, навигацията и наблюдението на Земята от Космоса.

Четете още

Избор на редактора