Получихме офертата за вторите осем F-16

САЩ са изпратили офертата за доставка на вторите 8 изтребителя F-16 Block 70, обяви министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков след заседанието на парламентарната Комисия по бюджет и финанси, цитиран от БТА. Той добави, че в момента получената оферта се преглежда.

Това е предложение за договор, който трябва да се придвижва към Народното събрание, уточни министър Заков. Той посочи, че има срокове, които са кратки. До началото на ноември тази година трябва да се отговори на предложението.

Офертата е съпоставима, но е с много по-голям пакет способности, тъй като България вече има история с американската страна, обясни министърът. Затова и ползваме доста по-добри условия за договор.

България вече има право да плаща и на части. Самата схема тепърва ще се уточнява. Само в първия договор е имало изискване да се плати накуп. Сега може да се плати изцяло, но може и на части, допълни Драгомир Заков.

Само преди три месеца бе обявено, че офертата ще е за най-много 1,673 млрд. долара, заедно с оборудване и въоръжение за машините. Цената може да слезе и до около 1,3 млрд. долара. Ако няма парламент обаче, можем да не се вместим в срока 1 ноември, добави министърът в оставка.

Четете още

Избор на редактора