Полша: Бивш вътрешен министър осъден на 2 г. затвор

Полски апелативен съд осъди Мариуш Камински, бивш министър на вътрешните работи при предишното националистическо правителство, на две години затвор за превишаване на служебните му задължения. Присъдата е по дело от 2007 година.

Камински е заемал и поста координатор на специалните служби и в очите на критиците му олицетворява авторитарните тенденции в популистката националистическа партия „Право и справедливост“, която загуби властта на парламентарните избори през октомври. В допълнение към присъдата за лишаване от свобода Варшавският регионален съд забрани на Камински да заема публични длъжности в продължение на пет години. Същото решение беше постановено и за неговия заместник Мачей Вазик.

Обвиненията срещу него датират от времето, когато е бил ръководител на службата за борба с корупцията. Полицаи от неговото звено, действащи под прикритие, са предлагали подкупи, за да разкрият корупцията на политици, отговарящи за преобразуването на земеделски земи в терени за строителство.

Осъден за първи път по това дело през 2015 г., Камински беше помилван от президента Анджей Дуда, съюзник на „Право и справедливост“, още преди решението да влезе в сила. Това му позволи да продължи кариерата си в правителството. Решението на президента обаче беше оспорено от Върховния съд, въпреки решенията на Конституционния съд.

Четете още

Избор на редактора