Полша: Дуда помилва арестуваните бивши министри

Полският президент Анджей Дуда днес помилва двама бивши членове на правителството и призова за незабавното им освобождаване от затвора в съответствие с исканията на основната опозиционна партия „Право и справедливост“ (ПиС), която загуби властта миналия месец, предаде Ройтерс.

Бившият министър на вътрешните работи Мариуш Камински и неговият заместник Мачей Воншик бяха вкарани в затвора този месец, след като бяха осъдени за злоупотреба с власт, докато са заемали съответните постове. Двамата обявиха гладна стачка, твърдейки, че са „политически затворници“, а вкарването им в затвора предизвика мащабни протести на десетки хиляди привърженици на ПиС.

Дуда, който е съюзник на ПиС, помилва двамата политици, след като те бяха осъдени за първи път през 2015 г., но Върховният съд на Полша прецени, че действието му няма валидност, като заяви, че президентското помилване не може да бъде произнесено преди да бъде издадено окончателно решение по делото.

След това двамата мъже работиха в националистическото правителство на ПиС, но миналата година Върховният съд заяви, че делото трябва да бъде възобновено. Те бяха осъдени на две години затвор през декември, когато властта беше поета от новата центристка коалиция в Полша.

В рамките на няколко дни след вкарването им в затвора Дуда обяви, че е започнал процедура по помилването им за втори път.

„За мен те винаги са били помилвани, но като се имат предвид социалните вълнения, реших да инициирам (нова) процедура за помилване“, заяви Дуда в изявление.

„Обръщам се към министъра на правосъдието с молба за незабавно освобождаване на двамата господа от затвора.“

По-рано днес министърът на правосъдието Адам Боднар, който е и главен прокурор, заяви, че двамата мъже не трябва да бъдат помилвани, но неговото мнение не е обвързващо за президента.

Четете още

Избор на редактора