Португалия: Арест за 4-ма, държали 17 г. мъж в робство

Португалската криминална полиция съобщи днес, че е арестувала четирима души по подозрение в държане на мъж в положение, подобно на робство, в продължение на 17 години, предаде Ройтерс, като уточни, че става въпрос за северния окръг Браганса.

Полицията отбеляза в изявление, че в упоменатия период 54-годишният мъж е бил подложен на физическо и психическо насилие, както и че е бил жертва на трудова експлоатация, включително и чрез „отдаване под наем“ на трети страни за селскостопанска работа.

Потърпевшият, който има умствени затруднения и е без семейство, не е получавал заплащане за извършената работа, като всяко негово движение е било контролирано от заподозрените, у които са били документите на жертвата, уточняват от полицията.

„Той е живеел в унизителни условия, спял е във фургон, без да бъдат удовлетворени минималните му потребности за живот, здраве, хигиена и хранене“, се казва в полицейското изявление.

„Обвиняемите никога не са му давали възможност да получи медицински грижи, дори и когато е претърпял сериозна злополука“, допълват от полицията.

Жертвата, която е страдала от постоянни наранявания, затрудняващи движенията ѝ, в крайна сметка е успяла да избяга и понастоящем получава специализирана помощ.

Арестуваните са на възраст между 37 и 44 години. Повдигнати са им обвинения в поробване, трафик на хора и фалшификация. Полицията не разкрива националността на жертвата, уточнява БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Агенцията посочва, че случаите на трудова експлоатация и трафик на хора в Португалия растат.

Ройтерс припомня, че през ноември португалската полиция осъществи операции във ферми в историческия южен регион Алентежу в рамките на мащабна акция, при която бяха арестувани 28 души, заподозрени в трафик на хора и трудова експлоатация.

Четете още

Избор на редактора