Португалия: Основните храни без ДДС до края на 2023 г.

Португалското правителство ще удължи нулевата ставка върху ДДС за основни хранителни продукти с два месеца до края на 2023 г., за да подпомогне семействата, борещи се с все още твърде високата инфлация. Това заяви премиерът Антониу Коща, цитиран от Ройтерс.

Правителството намали през април ставката върху ДДС от 6 на сто до 0 на сто върху списък от 46 основни стоки, включително мляко, хляб, ориз, домати и някои видове месо и риба.

Нулевата ставка трябваше да изтече в края на октомври.

На заседание на Социалистическата партия късно вчера Коща обяви, че правителството ще удължи нулевата ставка до 31 декември заради положителните резултати от този ход.

„Мярката помогна за намаляване на цените. Искаме да продължим да контролираме цената на основни хранителни стоки, за да подпомогнем португалските семейства“, каза той.

Според Коща данните на Португалската асоциация за защита на потребителите (DECO) сочат, че цените на основните стоки в потребителската кошница са се понижили със 7,94 на сто между август и април.

Инфлацията в Португалия продължава да спада. След регистрирания пик от 10,1 на сто през октомври 2022 г. – най-високото равнище от над три десетилетия – тя се е понижила до 3,7 на сто през август.

Коща заяви също, че правителството планира да предприеме нови мерки по-късно този месец, за да подкрепи семейства, засегнати от по-високите лихви.

Четете още

Избор на редактора