Португалия премахва ДДС върху 44 основни храни

Лявото правителство на Португалия планира да премахне временно данък добавена стойност (ДДС) върху 44 основни хранителни продукта за шест месеца, за да ограничи високата инфлация, обяви премиерът Антониу Коща, цитиран от Ройтерс.

Мярката е част от споразумение, подписано с производители и търговци, насочено към стабилизиране на цените, каза Коща в Лисабон късно в понеделник. Финансова подкрепа за фермери и говедовъди също е планирана като част от сделката, която се очаква да струва 600 милиона евро.

Спирането на ДДС върху хляб, тестени изделия, ориз, мляко, яйца, кисело мляко, сирене, олио, масло, месо и риба може да бъде удължено след първоначалния шестмесечен период, допълни той. Ставката за основни храни е 6 процента.

Законодателният пакет все още не е приет от парламента, където правителството на Коща има мнозинство.

Годишната потребителска инфлация в Португалия достигна 8,2 процента през февруари, малко под 8,5 процента, регистрирани за еврозоната, на която Португалия е член. Но инфлацията при храните наскоро надхвърли 20,1 процента.

В Португалия много хора изпитват трудности да свържат двата края поради значително по-ниските заплати в сравнение с други страни в Западна Европа, предаде БТА.

Коща отдаде високата инфлация основно на руската инвазия в Украйна и предупреди, че покачването на цените може да продължи дори след като мерките влязат в сила. „Никой не знае колко дълго ще продължи тази война и докато продължава, има риск производствените разходи да се повишат допълнително“, посочи той.

Още по темата

Избор на редактора