Португалците избират парламент

Португалците са призовани да отидат до урните днес, за да гласуват на предсрочни парламентарни избори. Очаква се управляващите социалисти да претърпят поражение, но и да няма категоричен победител, предаде ДПА.

Почти всички социологически изследвания прогнозират победа с малка преднина на десноцентристката коалиция Демократичен съюз над Социалистическата партия (СП).

Но нито една от двете политически сили няма да успее да постигне пълно мнозинство, каквото спечелиха социалистите в началото на 2022 г.

Двамата водещи кандидати Педро Нуно Сантош от СП и Луиш Монтенегро от Демократичния съюз вероятно ще трябва да разчитат на сключването на споразумения с по-малките партии за съставяне на правителство.

Следизборната обстановка може да се усложни допълнително от обстоятелството, че крайнодясната партия „ШÈГА!“ („Стига толкова!“ на португалски) се очаква да постигне сериозни успехи на изборите и може да събере между 15 и 20% от гласовете при получени от нея малко над 7% на предишния вот.

Предсрочните избори бяха предизвикани, след като бившият премиер социалист Антонио Коща подаде оставка заради разследване за корупция срещу него и други членове на правителството. Към днешния ден Коща не е признат за виновен за извършени нередности.

Право на глас имат около 10,8 милиона души, включително значителен брой португалци, живеещи в чужбина. Гражданите ще изберат 230-местен парламент.

Четете още

Избор на редактора