Последната спирка на Синчеца

Позна я още като седна срещу него в почти празния тролей. Тя беше, Ирина, новата звезда на българското кино. Писаха, че била в един каталог с Дженифър Конъли и Салма Хайек, имали общ агент. Снима се в няколко касови филма, веднъж даже замалко да получи главна роля. Стигна почти до края, но в последния момент продуцентът се усъмнил в странното й име – Чичинкова. Видял, че е от Пловдив, Източна Европа, и й теглил една майна с червения флумастер. Взели вместо нея французойка – стара, некадърна, но западнячка. Продуцентът се бил напатил от кандидатки за славата от Изтока.

Ирина седна на седалката срещу него и той веднага се смръщи – мястото беше за майки с деца, имаше голяма табела. Разтвори подвързана книга, сигурно сценарий или текст за роля, и веднага потъна в нея.

Той живееше само на няколко спирки и не се стърпя да я заговори. Все пак е на един метър срещу него. Беше по-красива отколкото на снимките и от филмите. Имаше формата на очите на майка си и пламъка в тях на баща си. Слаба, фина, нежна. Изящна. С пронизващи черни очи, сега сведени в книгата.

Той не обичаше да досажда, но този път нямаше време. Привет, Ирина, каза по-височко и се огледа наоколо. Аз със състудент на майка ти и баща ти. Бяхме в една група. Каза го бързо, с очакване, че тя ще вдигне глава още като си чуе името.

Ирина не помръдна даже. Явно беше свикнала с натрапници.

Минаха още една спирка и реши пак да опита. Този път повтори по-силно – Ирина, здравей!

Тя сякаш го чу, повдигна едва-едва поглед, стрелна го бързо, сканира го, и пак наведе глава над текста. Да, беше свикнала да я разпознават и досаждат.

Това вече го вбеси. И майка й беше такава надменна. Той много й се дразнеше. Когато я вдигнеха да отговаря на въпрос, на най-елементарен литературен въпрос, тя заемаше веднага героична поза и се гърчеше и вживяваше като Дездемона преди да я удуши Яго. Преиграваше яко, кокетничеше, маниерничеше.

Питаш я нещо просто, защо трябва да ръкомаха, да се вживява. Сякаш беше на сцената, а не в залата за упражнения по ЛТЗ (литературознание) при асистент Бучков, на тавана на Пловдивския университет?

Струваше му се неискрена и много смешна. И дразнеща. И с Ванката и Терзата открито й се присмиваха.

Не я обичаха Константина, така се казваше майка й. Беше твърде красива и прекалено амбициозна. Момичетата й завиждаха, а момчетата я подминаваха, беше някак на високо. Твърде различна. Не можеш да си я представиш в кръчмата след лекциите или в леглото в тясната квартира под Младежкия хълм. Като напечеше през лятото, там не можеше да се диша от жега. Недостъпна беше Константина, прекалено възвишена и чужда за първичните студентски страсти и неволи.

И ето сега щерката – същата. Какво й пречи да каже – а, здравейте, много мило, как се казвате? А тя забола нос в книгата. Прави се, че не чува. Красавицата е над нещата. Да, той не не беше Тарантино, не можеше да й предложи главната роля в „Имало едно време в Холивуд“, тъкмо сега вървеше кастингът. Куентин си харесал обаче Марго Роби. Даже Командарев не беше.

Всъщност, замисли се той, тя е взела този непукизъм от баща си. Станимир, Стенли, не беше от най-изявените студенти. Нито беше поет като Емо Стоянов, нито ерудит като Влашки, нито актьор от студентската трупа като Петер Митев. Спортист не беше даже. И пияница легенда от вечните студенти като Атанас Спасов не беше. Но беше перде, абсолютно перде. И докато едни се страхуваха, а други се срамуваха, той посегна и взе Константина. Как го направи – никой не разбра. Но го направи. Ожениха се още преди да завършат. После разбра, че животът му не е потръгнал, развели се, той станал шофьор на такси, катастрофирал.

Седеше срещу Ирина и продължаваше да се надъхва със спомени, които разпалваха незнайно откъде появилата се злоба.

Освен, че тогава не му обръщаше внимание, майка й му измисли и оня гаден прякор, който го преследваше цял живот – Синчеца. Съдържаше двойна доза подигравка. Първо, защото много бързо се разбра в групата, че той е пробутан от София – не му е стигнал балът в СУ и са го преместили в ПУ. И че баща му е зам.-главен прокурор. Синчец – сиреч син на баща си. А очите му бяха черни. Голям ташак, скъсваха го от бъзици. Черноокият Синчец, синът татков. Прякорът му лепна безпощадно и изящно.

После го засече веднъж на една лекция за Евгений Онегин. Хвана го, че не го е чел – че не знае кого е ухажвал московският лентяй, за да го предизвика Ленски на дуел. Той каза, че задявал Татяна. А то била Олга, сестра й. Изложи се яко. Чети бе, Синчец, чети, няма да ти навреди, животът ти и без друго е подреден, каза му тя тогава пред всички.

Вечерта се напи в „Байкал“. На каква ми се прави тая бе, какво ми пука за Татяна, дето мечки я гонели насън, докато Онегин си пиел „Моет“, питаше той Ванката! И отпиваше от облака на големи глътки.

И ето я сега дъщерята, нафукана, прави се на недостъпна, генетично кодирана ледена кралица. Възвишена майка, баща перде – ето го резултатът. Ти й казваш добър ден, тя гледа над тебе.

Майка й дъщеря имаха страхотна връзка. Беше чел няколко интервюта, в които Ирина признаваше това. Константина направи страхотна кариера, беше учителка по разпределение в Родопите, май в Хвойна. После се яви на конкурс за асистент в университета. После стана доцент, сега е професор. По литературознание, разбира се. Любимата професорка на вече няколко поколения студенти. Техният випуск беше много силен. Даде няколко професора на своя университет, декани, че и ректор даже. Всичките от един випуск, неговият.

Така в ядни спомени и нулево внимание тролеят наближаваше към неговата спирка. Учуди се откъде изрови от чекмеджетата на миналото толкова много злоба и как бързо и безпричинно я заля с нея.

Тролеят спря. Красивата като майка си и перде като баща си звезда оправи с елегантен жест косата си и свали миниатюрни слушалки от ушите. Прибра внимателно книгата в стилна кожена раница и се приготви да слиза.

Той я гледаше втренчено. Тя усети и го закова с тъмните си бляскави очи. Сякаш разкри какво си е мислел през цялото време. Познаваме ли се, запита мило Ирина и даже чаровно му се усмихна.

Аз съм състудент на майка ти и баща ти, успя да изпелтечи той. А, така ли! Как се казвате? Синчеца, каза й той, така ми викаха. Майка ти беше много красива, като тебе. Тя и сега е красива, отвърна бързо Ирина пак пусна в ход дяволитата си усмивка. Ще й предам поздрави – каза, и изскочи от тролея.

Синчеца не слезе на спирката си. Пропътува още няколко със своя срам на седалката до него. После вървя дълго пеша до „Иван Асен“.

Четете още

Избор на редактора