Последният непубликуван роман на Маркес излиза у нас

Последният, непубликуван роман на Габриел Гарсия Маркес En agosto nos vemos („През август ще се видим“), който самият автор е искал да унищожи, предстои да бъде издаден на 12 март, съобщи New York Times.

Излизането му ще добави изненадващ обрат към наследството на писателя, коментира изданието.

Към края на живота си, когато паметта му е вече разстроена, колумбийският магьосник на словото се опитва да завърши роман за тайния сексуален живот на омъжена жена на средна възраст. Той пише текста с години, опитвайки най-малко пет версии на сюжета, „нарязва“ изречения, драска в полетата, сменя прилагателни, диктува бележки на асистента си.

В крайна сметка Маркес се отказва и издава окончателна присъда за творбата си. „Той ми каза директно, че романът трябва да бъде унищожен“, казва Гонсало Гарсия Барча, по-малкият син на автора.

Историята отива в архива му в центъра „Хари Рансъм“ към Тексаския университет в Остин – 769 страници, непрочетена и забравена. Докато синовете на писателя не решават да се противопоставят на предсмъртната воля на баща си.

Десетилетие след кончината на Маркес, последният му роман ще бъде публикуван едновременно в над 30 страни, сред които и България.

За това съобщи вчера, на рождения ден на Габриел Гарсия Маркес, преводачката Емилия Юлзари. Книгата излиза с логото на издателство „Лъчезар Минчев“, което публикува творбите на нобелиста у нас в последните години, след дългогодишно вето върху тях заради нарушени през соца авторски права.

Четете още

Избор на редактора