Последно сбогом с патриарх Неофит

Днес е вторият ден на национален траур, в който България се прощава и изпраща в последния му път Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той почина на 13 март в 22:22 ч. след продължително боледуване във Военномедицинската академия в София вследствие на многоорганна недостатъчност.

В патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ от 9:30 ч. ще бъде отслужена архиерейска заупокойна света литургия, след която в 11:30 ч. ще започне опелото на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, възглавено от Вселенския патриарх Вартоломей в съслужение с представителите на Поместните православни църкви и с архиереите на Българската православна църква – Българска патриаршия БПЦ-БП).

След края на опелото ще започне траурното литийно шествие от патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, което ще премине по бул. „Г. С. Раковски“, бул. „Цар Освободител“, бул. „Мария Луиза“ и ще завърши пред митрополитската катедрала „Св. Неделя“, където ковчегът с тялото на патриарх Неофит ще бъде положен при гроба на екзарх Йосиф.

Във вчерашния ден с отслужването на трисагий, заупокойна молитва, в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ започна поклонението пред тленните останки на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, което продължи през целия ден и до късно вечерта.

Всички православни християни вчера можеха да се поклонят и да се простят с упокоилия се предстоятел на родната ни Православна църква. В патриаршеската катедрала свещеници от Софийската епархия през целия ден четоха светото Евангелие, а вярващи се редяха в храма и извън него, за да се поклонят пред Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

В края на заупокойната молитва, в петък, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан каза: „Бог да прости! Бог да упокои в селенията на праведните Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. С изпълнени със скръб сърца, молим Всеподателя Бога да го приеме в Своите обятия заради неговото служение на Бога и на Светата църква в най-високата степен – патриаршеското служение“.

Митрополити от Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП), свещенослужители и миряни на 14 март се поклониха пред тленните останки на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, които бяха изложени в храма „Св. Марина“, в двора на Софийската митрополия.

Четете още

Избор на редактора