Моряците ни от пленения кораб Руен са свободни

Всички сомалийски пирати на похитения кораб „Руен“ са се предали, а 17-членният екипаж е евакуиран, съобщи Ройтерс, цитирайки военни в региона.

Българският товарен кораб „Руен“, плаващ под малтийски флаг, беше отвлечен през декември. В екипажа има и 7 българи, припомня БНР

По-рано беше съобщено, че плавателният съд е бил пресрещнат вчера от индийски военен кораб, по който пиратите открили огън. Така са били предприети действия в съответствие с международното право, се казва в съобщението.

Екипажът на отвлечения на 14 декември 2023 г. кораб „Руен“, сред които и седем българи, е освободен днес, с помощта на индийските военноморски сили. Това съобщи вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел, цитирана от Министерството на външните работи (МВнР).

Всички моряци са в добро здраве и в момента се полагат усилия за тяхното своевременно завръщане в България, посочват от ведомството.

Корабът „Руен“ с осем български, девет мианмарски и един анголски гражданин на борда бе превзет от пирати в Арабско море през декември миналата година. МВнР е в тясно сътрудничество с всички компетентни институции, задграничните представителства на Република България в региона и международните партньори и се ангажира активно в усилията за освобождаване на българския екипаж. Днес в МВнР бе повикан и индийският посланик в София, като бе отправена допълнителна молба към индийската страна за съдействие и предприемане на всички възможни действия за опазване на живота и здравето на екипажа, пишат от МВнР.

Четете още

Избор на редактора