Почва се! От 18 юли – с маски в София, Варна и още 4 области

От 18 юли влизат в сила противоепидемични мерки в регионите, които са във фаза 1 от Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19.

Това към момента е 1/3 от страната – София, Варна, Бургас, Добрич, Враца и Перник, обяви в Пловдив главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Има ръст и в други региони и е очевидно за всички, че започва нова вълна, каза още епидемиологът.

Мерките включват носене на маски в здравни, лечебни и социални заведения, по възможност работа от разстояние, спазване на отстояние от 1,5 метра, обясни Кунчев. Мерките ще бъдат въведени със заповеди на директорите на съответните Регионални здравни инспекции (РЗИ), а когато един от регионите влезе във фаза 2, ще има национални мерки, които ще важат за територията на цялата страна.

София-град влезе в червената зона с над 250 на 100 хиляди заразени с коронавируса на двуседмична база. Очаква се до дни в червената зона да влязат Бургас и Варна. Областите са вече в Етап 1 и на картата на епидемичната обстановка по региони.

От Здравното министерство пък разпространиха приетата актуализация в Плана за справяне с пандемията, който предвижда конкретни мерки, които да бъдат въвеждани спрямо развитието на пандемията.

В голямата си част новият щам минава сравнително по-леко, особено при хора в активна възраст, които нямат хронични заболявания, обясни Кунчев. Вариантът Омикрон протича с температура, кашлица, но не налага в повечето случаи болнично лечение.

Личният лекар трябва да може да прави всичко, за да постави диагнозата на място и лекува пациента от първия ден, а не да се разхожда по здравните заведения, коментира Кунчев. Според него трябва НЗОК да разреши на лекарите на първа линия да издават направления и за ПСР тестове.

Според главния държавен здравен инспектор ваксините пазят от тежко протичане и смърт при варианта Омикрон, но не предпазват на 100 процента от заразяване. Кунчев съобщи, че в края на септември, началото на октомври се очакват преработени ваксини, които да са по-насочени към този вариант на вируса.

Четете още

Избор на редактора