Почетният знак на президента за алпинистите от Еверест 84

Експедицията „Еверест 84″ е олицетворение на волята на българина да следва своите идеали независимо от предизвикателствата, заяви президентът в Централния военен клуб вчера, където бе отбелязана 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест.

Алпинистите от експедицията „Еверест 84″ осъществяват изкачването си по трудния маршрут на Западния гребен. На 20 април 1984 г. Христо Проданов става първият българин изкачил Еверест. Достига до върха без кислороден апарат, но загива на слизане. На 8 май върхът е покорен от Иван Вълчев и Методи Савов, а на 9 май – от Николай Петков и Кирил Досков.

Президентът подчерта в словото си значението на експедицията, като по думите му тя остава в българската история не само защото група смели българи отбелязват постижение, което вече 4 десетилетия не е повторено, но и защото се е превърнала в олицетворение на непокорния български дух, на волята на българина да следва своите идеали и предначертания път, независимо от предизвикателствата.

„Дълбок поклон пред вашата воля, енергия и всеотдайност, с които отстояхте и духа и честта на България и с които продължавате да вдъхновявате и подготвяте множество ваши последователи, поели по стръмния, нелек, често рискован, но красив път към планината, към върховете и към живота“, заяви президентът.

За изключителни заслуги в развитието на българския алпинизъм, за проявено мъжество, воля и характер и по случай 40-ата годишнина от експедицията Румен Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в експедицията. Отличието прие Кирил Досков.

От името на експедицията в знак на почит Методи Савов подари на президента паметен знак, представляващ леден клин, изработен от титан, който се използва за изкачване на стръмни и отвесни ледени пасажи в планината.

Четете още

Избор на редактора