Почина Виктор Вълков, основател на тайния кръг „Монтерей“ и бивш външен министър

На 86-годишна възраст почина Виктор Вълков, бивш министър на външните работи на България (след промените през 1989-1990 г.) и член на т. нар. кръг „Монтерей“. Вербуван и регистриран в службите на Държавна сигурност през октомври 1957 г. и пререгистриран през февруари 1964 г.

Вълков е депутат в 7-ото Велико Народно събрание от 1989 г. и участва в изработването на Конституцията от 12 юли 1991 г. Вицепремиер и външен министър в правителството на Димитър Попов (1990 – 1991). От 1993 до 1998 г. е посланик на България в Турция, а от 2002 до 2006 г. – в Загреб.

Известен е като основател на кръга „Монтерей“ (по името на ресторанта, в който провеждаха „заседанията“ си), съставен от бивши служители на Държавна сигурност, МВР и външното разузнаване. Сред тях бяха бившият директор на Софийско градско управление на МВР Чавдар Чернев, причисляван и към свързвания с възхода на ГЕРБ кръг „Банкя“.

Близък приятел на също покойния вече създател на кръга „Монтерей“ генерал от ДС Любен Гоцев. На двамата се приписва митично политическо влияние като „кадровици на прехода“. Което никой не е потвърдил, но и никой не е отрекъл. На журналистически въпроси по повода и двамата отговаряха кратко, ясно и мълчаливо – с тънка усмивка. Светъл път на душата му!

Четете още

Избор на редактора