Почина сестрата на Фидел Кастро, върл враг на комунизма

Хуанита Кастро, сестрата на кубинските владетели Фидел и Раул Кастро, които сътрудничиха на ЦРУ срещу комунистическото правителство на братята си, почина в Маями на 90-годишна възраст. Флорида беше нейният дом веднага след бягството от Куба преди почти 60 години, съобщава „Гардиън“.

Журналистката Мария Антониета Колинс, която е съавтор на книгата на Хуанита Кастро от 2009 г. „Фидел и Раул, моите братя“, написа в Instagram, че Хуанита е починала в понеделник.

„Хуанита Кастро беше сред нас по пътя на живота и смъртта, необикновена жена, неуморим борец за въпроса за моята Куба, която толкова много обичам“, заяви Колинс.

Кубинското правителство и медии не споменаха смъртта на Хуанита Кастро до вчера.

В книгата си антикомунистката Хуанита Кастро пише, че е започнала да сътрудничи на ЦРУ веднага след като САЩ осуетяват нахлуването в Залива на прасетата през 1961 г.

Първоначално тя подкрепи усилията на по-големите си братя да свалят диктатора Фулхенсио Батиста, събирайки пари и купувайки оръжия. Тя беше разочарована, когато след като пое властта през 1959 г., Фидел стана твърд комунист и изгони онези, които не бяха съгласни с него от правителството си, се казва в книгата.

Когато домът й в Куба се превръща в щаб на антикомунистите в началото на 60-те години на миналия век, Фидел предупреждава сестра си да не се забърква с „червеите“, както правителството нарича онези, които се противопоставят на революцията.

В книгата си тя също пише, че съпругата на бразилския посланик в Куба я е убедила да се срещне с офицер от ЦРУ по време на пътуване до Мексико Сити през 1961 г. Тя каза, че е казала на агента, че не иска пари и няма да подкрепи никакво насилие срещу братята си или други.

ЦРУ го използва за контрабанда на съобщения, документи и пари обратно в Куба, скрити в консерви. Те общуваха с нея по късовълново радио, пускайки валс и песен от операта „Мадам Бътерфлай“ като сигнали, че нейните ръководители имат послание за нея.

Тя остана в Куба, докато майка им беше жива, вярвайки, че това я предпазва от пълния гняв на Фидел.

„Братята ми можеха да игнорират това, което направих или сякаш го игнорираха, за да не нараня мама, но това не означаваше, че нямам проблеми. „Всичко се усложни, след като майка ми почина през 1963 г.“, пише тя.

Хуанита избяга от Куба на следващата година, след като Раул й помогна да получи виза за Мексико. Тя никога повече не видя братята си.

„Вече не мога да остана безучастен към това, което се случва в моята страна. Братята ми Фидел и Раул построиха огромен затвор, заобиколен от вода. „Хората са приковани на кръста на мъченията, наложени от комунизма“, каза Хуанита пред репортери в Мексико през 1964 г.

По-късно Хуанита Кастро помогна за основаването на подкрепяна от ЦРУ организация с нестопанска цел, която работи срещу правителството на Кастро. В крайна сметка тя се установява в Маями, където ръководи аптеката Little Havana Pharmacy и става член на кубинско-американската общност. Тя става американска гражданка през 1984 г.

Фидел Кастро почина през 2016 г. на 90-годишна възраст, а Раул е на 92 и се пенсионира. Най-големият брат Рамон почина същата година като Фидел, на 91 години, припомня makfax.

Четете още

Избор на редактора