Почина синът на последния италиански крал

Почина синът на последния италиански крал и първи братовчед на българския цар и министър-председател Симеон Сакскобургготски – Виктор Емануил. Той е син на последния италиански крал Умберто II Савойски и белгийската принцеса Мари-Жозе Сакскобургготска. Роден е на 12 февруари 1937 г. в Неапол. Неговата леля е царицата на България – Йоанна.

След края на Втората световна война Умберто за кратко е крал на Италия, монархията е ликвидирана през 1946 г. и членовете на савойската династията са принудени да напуснат страната. Те живеят в изгнание, предимно в Швейцария и Португалия.

След развода на баща си Виктор Емануил живее с майка си Мари-Жозе, която е изключително уважаван и благороден човек. За съжаление, впоследствие това не може да се каже за нейния син, който през живота си е замесен в серия от скандали, един от които дори засегна и бившия български цар и министър-председател Симеон през 2006 г. и привлече вниманието на Европа в навечерието на нашето присъединяване към ЕС.

Заради скандалния си живот той буквално беше изхвърлен от редиците на италианската аристокрация, която беше дълбоко възмутена от неговото поведение, предаде БГНЕС.

През живота си Виктор Емануил работи като банкер и търговец.

Четете още

Избор на редактора