Почина сливенският митрополит Йоаникий

Негово високопреосвещенство сливенският митрополит Йоаникий почина на 84 години, съобщи във фейсбук кметът на Бургас Димитър Николов.„С дълбока тъга споделям новината за кончината на нашия владика, сливенския митрополит Йоаникий. Той беше с нас, хората на Бургас, и в добро, и в зло. Неговата благост, мъдрост и обич ще останат завинаги в сърцата ни! Вечна му памет! Ще ми липсва! Сбогом!“, написа Николов.

От Българската православна църква потвърдиха новината за смъртта на митрополита.

„С дълбоко прискърбие съобщаваме, че днес лед продължително боледуване се престави в Господа Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий. В следващите дни Св. Синод на БПЦ-БП ще се събере на извънредно заседание, ще определи деня и часа на опелото и погребението на новопреставления митрополит и ще определи наместник на овдовелия епархийски престол“, написаха от БПЦ.

Светското име на митрополит Йоаникий е Иван Георгиев Неделчев. Роден е на 02.03.1939 г. в село Пет могили, Сливенско.

През март 1980 г. е избран, а месец по-късно е и канонически утвърден за сливенски митрополит, става ясно от сайта на Българската православна църква.

Тридневен траур по повод кончината на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий обяви със своя заповед кметът на Сливен Стефан Радев, съобщиха от общинския пресцентър.

На 10, 11 и 12 януари знамената на сградата на общината и всички общински сгради ще бъдат свалени наполовина. Отменят се концерти и други масови мероприятия.

Четете още

Избор на редактора