На 82 почина Франк Фараян. Той създаде Бони М

Франк Фараян, един от най-известните и влиятелни музикални продуценти на поп музика в Германия, почина на 82 години в дома си в Маями, съобщиха близките му.

Той е създател на групата „Бони М“ и автор на повечето от големите ѝ хитове, като успя да формира музикалните вкусове в родината си и в Европа в продължение на десетилетия.

Фараян бе и певец, но е далеч по-известен като продуцент още от 70-те години. Негова заслуга са хитове като Daddy Cool и Rasputin в епохата на диско музиката. След това името му стоеше зад популярни песни на No Mercy и Eruption.

Той е създател и на дуета „Мили Ванили“ (Milli Vanilli), с който отново постигна световен успех, но и предизвика световен скандал. В края на 80-те години бяха продадени над 30 млн. копия на Girl You Know It’s True. Но през 90-те години беше разкрито, че Фараян е подписал договор с приятелите от детство Робърт „Роб“ Пилатъс и Фабрис „Фаб“ Морван, само за да си мърдат устните под звука на плейбек, създаден от студийни музиканти.

Това бяха и годините на живи „изпълнения“ на запис в много телевизионни програми и дори по концерти, така че трикът остана незабелязан. Първият албум на „Мили Ванили“ стана шест пъти платинен в САЩ през 1989 г. и получи „Грами“ за най-добър нов изпълнител.

Четете още

Избор на редактора