Почина човекът, живял 70 години с железен бял дроб

Пол Александър, човекът, живял 70 години със стоманени дробове, почина на 78-годишна възраст, съобщава independent.co.uk.

Александър е принуден да живее в метална конструкция, тежаща около 270 килограма, когато през 1952 г., на шестгодишна възраст, той се заразява с полиомиелит и остава парализиран от врата надолу, неспособен да диша сам.

Той е бил откаран по спешност в болница в Тексас, след като развил симптоми и се събудил в механичен стоманен дроб.

„След като преживя детски паралич като дете, той живя повече от 70 години със стоманени дробове. Той отиде в колеж, стана адвокат и писател. Историята му обиколи надлъж и нашир и повлия положително на хората по света. Пол беше невероятен модел за подражание, който ще бъде запомнен“, пише Кристофър Улмър, администратор на страницата GoFundMe.

„Много съм благодарен на всички, които дариха пари за брат ми. Това му позволи да изживее последните няколко години без стрес“, пише братът на Александър.

Стоманеният бял дроб или вентилаторът с отрицателно налягане е остаряла машина, която помага на пациентите да дишат нормално сами, след като са загубили контрол върху мускулите си.

Машината е изобретена през 1832 г. и за първи път е пусната в широка употреба през 1928 г. Първоначално се задвижваше от електрически мотор с въздушни помпи, които променяха налягането в херметична метална кутия чрез издухване и издухване на въздух от нея.

„Когато се чувстваш сякаш винаги си живял в железен дроб, това става част от манталитета ти. Когато някой го докосне, аз го усещам“, каза Александър, който усещаше вибрациите, идващи от работата или неизправността на машината.

Четете още

Избор на редактора